Ticket to Adventures

Travel blog from around the world, near and far.

korona matkan peruutus

Unelmien matkavuosi on peruttu – Miltä nyt tuntuu?

5 Comments

Unelmat ja haaveet ovat särkyneet. Sydän vuotaa verta ja silmistä valuu jättisuuret kyyneleet. Kuten aiemmin kirjoittelin, piti vuoden 2020 olla hartaasti haaveiltujen unelmien ja pitkään suunniteltujen reissujen toteuttamista: Malediivien valkoisena hohtavia palmurantoja, Balkanin niemimaan valloitusta, Berliinin haltuunottoa jne.

Vaan miten kävikään? No tietenkin aivan päinvastoin. Koska koronavirus. Kaikki tämän vuoden reissu-unelmat ovat murskana. Ainakin nyt toistaiseksi.

Maailma on mun toinen koti, matkustaminen mulle suuri intohimo ja jo vuosikymmeniä kestänyt rakas harrastus ja elämäntapa. Reissaaminen on ihanaa pakoa arjesta ja aina täytyy olla jotain mitä odottaa. Reissut ja niiden suunnittelu antaa mulle todella paljon energiaa ja inspiraatiota, avartaa mailmankuvaa. Maailmalta tarttuu aina mukavasti mukaan uutta perspektiiviä tähän mutkaiseen elämään.

Malediivien unelmaloma peruuntui viime metreillä

Juuri nyt mun pitäisi olla Malediiveillä Fulhadhoon pienellä paratiisisarella rentoutumassa valkoisilla hiekkarannoilla palmujen katveessa, varpaistella puuterinpehmeällä lämpimällä hietikolla, snorklailla kristallinkirkkaissa vesissä ja ihailla upeita auringonlaskuja. Sen sijaan olen “lukkojen takana” kotona,  Suomi on sulkenut rajat ja lentoyhtiöt lopettaneet lennot.

Lähtö Malediiveille piti olla pari päivää sitten tämän viikon torstaina. Vielä muutama viikko sitten oli sellainen tilanne, että olin hyvillä mielillä lähdössä reissuun, mikäli lentokoneet kulkisivat ja Malediivit ottaisivat ulkomaalaisia vastaan. Little did I know. Kahdessa viikossa maailman tilanne on kääntynyt aivan päälaelleen.

Ensin pieneltä Fulhadhoon saarelta varaamani hotellin omistaja laittoi viestiä, että kaikki veneyhteydet Malediiveillä saarten väillä on katkaistu koronaepidemian vuoksi, joten liikkuminen saarten välillä ei yksinkertaisesti enää ole mahdollista. Eivätkä saaret näin ollen myöskään enää vastaanota uusia matkailijoita. Tämä tarkoitti automaattisesti sitä, että Malediivien reissu ei tällä kertaa toteudu.

Minulla oli tarkoitus piipahtaa kahden ja puolen viikon Malediivien reissun aikana kolmella eri paikallissaarella. Joten ei auttanut muu kuin laittaa jokaiseen hotelliin viestiä ja perua varaukset, jotka tehnyt suoraan hotellien kanssa, tarkoituksena hoitaa maksut vasta paikan päällä. Näin ollen näistä peruutuksista ei sinänsä koitunut minulle taloudellista menetystä, mutta kun ajattelen paikallisia majoitusalan pienyrittäjiä niin tuntuu todella pahalle, että he menettävät nyt kokonaan elantonsa kun saaret on täysin suljettu matkailijoilta.

Malediivien pääkaupunki Maleen olin matkan alkajaisiksi varannut hotellin yhdeksi yöksi Hotels.comin kautta. Ilman minkäänlaista peruutusoikeutta omalle tyylilleni uskollisena. Olen nimittäin sen sortin matkaaja, että jotain kun on suunniteltu ja sovittu niin siitä pidetään kiinni eikä höntyillä turhia ja veivailla varauksia.

Laitoin viestiä suoraan Malen hotelliin ja pyysin heitä perumaan varauksen ja palauttamaan rahat luottokortille. Hotellista en kuitenkaan saanut minkäänlaista vastakaikua, joten seuraava etappi olikin sitten aloittaa soittorumba Hotels.comiin.

Tämä osoittautuikin yllättävän kivuttomaksi prosessiksi. Roikuin puhelinlinjoilla vajaat kaksi tuntia ennen kuin pääsin asiakaspalveluun läpi. Vaikka varaukseni oli tehty ilman peruutusoikeutta, suostuivat he perumaan varaukseni ja palauttamaan rahat ilman mitään mukinoita. Hyvitys näkyi luottokortillani vielä saman päivän aikana.

No niin. Sitten päästäänkin lentoihin. Tiesin tämän olevan reissun vaikein rasti. Olin ostanut Qatar Airwaysin lennot Supersaverin kautta. Voilà! Aina kun reissuvarauksissa on nettimatkatoimisto mukana, niin kuvio menee saman tien todella monimutkaiseksi. Aina ennen tämä on toiminut omalla kohdallani hyvin, vaikka jännitysmomentteja on kolmannen osapuolen kanssa ollut ennekin. Mutta että sitten tällaisessa maailmalaajuisessa pandemiassa, kun miljoonilla ihmisillä on sama tilanne. Voi luoja! Kaikki linjat ja kanavat olivat tukossa. Niin matkatoimistoon kuin lentoyhtiöönkin.

Soittelin jo Ifiinkin ja tiedustelin, miten matkavakuutus suhtautuu tilanteeseen. Mikäli minulla olisi ollut lähtö päivää aiemmin, olisin saanut lennoista korvauksen vakuutusyhtiöltä, mutta omassa tapauksessani olin nyt täysin lentoyhtiön armoilla.

About viikon verran yritin päästä Supersaverin ja Qatar Airwaysin asiakaspalveluun läpi – ilman onnea, vaikka roikuin linjoilla tuntitolkulla. Sähköpostin ja sosiaalisen median kautta menneisiin yhteydenottoihin he ehtivät vastaaman sitten kun ehtivät, mahdollisesti ei koskaan.

Viisi päivää ennen lähtöä Qatar Airways oli perunut varaamani menolennon ja siirtänyt varaukseni ihmeellisille päivämäärille, jossa molempiin suuntiin on parin päivän odotusaika Dohassa. Ei mitään järkeä. Eivätkä myöskään kommunikoineet tätä asiaa minulle millään tavalla.

Kolme päivää ennen lähtöä aloin olla jo todella tuskissani. Olisin toki voinut suoraan Qatar Airwaysin nettisivujen kautta perua lentoni, mutta samalla menettänyt rahani. Tai hakea lentoyhtiöltä korvaavaa travel voucheria ja sormet ja varpaat ristissä toivoa, että hakemus myös menee perille ja että he hyväksyvät sen, vaikka lento on varattu matkatoimiston kautta. Jatkoin siis soittorumbaa.

Sinnikkäästi jonotin Supersaverin asiakaspalvelun linjoilla kolmisen tuntia ja pääsin läpi. Jihaa! Puhelun lopputulema oli matkatoimiston kehotus ottaa yhteyttä suoraan lentoyhtiöön. Seuraavaksi näppäilin jälleen Qatar Airwaysin numeron. Suomen asiakaspalvelunumeroon soittaessa puhelu ei kymmenistä soittokerroista huolimatta ikinä siirtynyt mihinkään, vaan aina katkesi tylysti heti alkuun muutaman tyhjän tuuttauksen jälkeen.

En antanut periksi. Läpi oli päästävä. About viideskymmenes soittokerta yhdistyi asiakaspalvelun jonoon, oijoi mikä tunne! Reilun kahden ja puolen tunnin jonottelun jälkeen puhelu yhdistyi asiakaspalvelijalle, joka ymmärtäväisesti suostui perumaan lennot ja hyvittämään lennon hinnan travel voucherin muodossa, joka on voimassa vuoden päivät.

Aaaah homma hoidettu! Kahden viikon soittelurumba takana. Kymmeniä ja kymmeniä tunteja puhelimessa roikkumista, stressiä, harmitusta ja isoa ketutusta.

Tällainen oli siis minun unelmien Malediivien loma tänä vuonna. Vieläkään en tosin ole saanut Qatar Airwaysin lupaamaa travel vouheria. Sitä odottelen edelleen, jotta voin sen hyödyntää (toivottavasti) johonkin tulevaan reissuun. Toivotaan, ettei Qatar Airways tai monet muutkaan lentoyhtiöt menisi konkurssiin. Aikamoinen hässäkkä ja rumba siis takana pelkästään yhden reissun takia. Ehkäpä ensi keväänä uusi yritys Malediiveille. Ensin kuitenkin huokaus ja henkäys.

Mitä tapahtuu muille reissuille?

Mökkireissu pääsiäislomalla

Pääsiäiseksi oli tietysti suunnitteilla mökkireissu. Pois kokonaan Helsingin humusta maaseudun rauhaan ja Hämeen honkametsien huomaan. Mutta koska Suomen hallitus päätti eristää Uudenmaan muusta Suomesta ja kieltää vapaa-ajan matkustamisen, on pääsiäisen mökkireissukin nyt peruttu siihen asti, kunnes Uudenmaan barrikaadit on purettu ja saamme jälleen liikkua oman kuplamme sisältä vapaasti muualle Suomeen.Tässä vallitsevassa poikkeustilassa suunnittelen nyt minimatkoja pääsääntöisesti jääkaapille keittiöön ja sohvalle olohuoneeseen. Hotellivaraukset on tehty makuuhuoneeseen. Kylpyhuoneessakin täytyy välillä piipahtaa. Onneksi parvekkeella ja pihallakin voi pyörähtää. Ehkä villiinnyn ja uskaltaudun kodin ulkopuolelle hieman pidemmällekin esim. kävelylle korttelin ympäri ja jännittävälle seikkailulle lähikauppaan.

Jottei homma menisi ihan pelkäksi vitsiksi niin olen kyllä todella onnellinen siitä, että kodin läheltä löytyy mitä parhaimmat ulkoilu- ja lenkkeilymaastot sekä ulkoliikuntapaikat. Paljon peltoa, metsää ja merenrantaa. Tässä tilanteessa lähiluontokohteet nouseekin arvoon arvaamattomaan ja niitähän täältä Helsingin alueelta löytyykin todella paljon.

Omia suosikkipaikkojani kodin lähellä on Mustavuoren natura-alue, Vuosaaren huippu, Aurinkolahti ja Uutela sekä Kallahdenniemi. Jos nämä ei ole vielä tuttuja paikkoja niin voin lämpimästi suositella! Lue lisää:

Pikapyrähdys Pietariin

Toukokuussa oli ajatuksissa pyrähtää Pietariin laivalla. En vielä maalaile piruja seinälle, mutta vahvasti uskon, että tämä reissu jää tällä kertaa tekemättä.

Kesälomareissu Kreikkaan ja Albaniaan

Kesäkuun puolessa välissä olisi tarkoitus lentää kesälomareissulle Välimerelle. En vielä tiedä kuinka pitkäksi aikaa, mutta joksikin toviksi. Menolippu on vasta tässä vaiheessa varattu, paluusta ei vielä tietoakaan. Suunnitelmissa on lentää Korfun saarelle Kreikkaan ja nautiskella siellä rantaelämästä ja lämmöstä ensin viikon verran. Korfu sijaitsee juuri näppärästi Albanian rannikon edustalla, joten ajattelin että Korfulta siirtyisin laivalla Albanian puolelle viettämään loppuloman hiekkarantojen, luonnon, kulttuurin ja historian merkeissä.

Saa nähdä miten tilanteet kehittyvät seuraavan parin kuukauden aikana. Vielä on pieni toivonpilkaudus ajatuksissa. Toivottavasti maailma rauhoittuu ja rajat pikkuhiljaa avautuvat. Olisi kyllä mahtavaa päästä tutustumaan uusiin maihin ja kulttuureihin Välimerellä!korona matkan peruutus

Kesän loppuhuipennus Berliinissä

Elokuun lopulle olisi vielä kesän loppuhuipennus tiedossa Berliinissä. 5 ihanaa päivää täynnä aktiivista kaupunkilomaa, kulttuuria, ruokaa ja juomaa. Pidetään peukut pystyssä!

Minkälaiset fiilikset on juuri nyt?

Tällä hetkellä mun tunnelmat on todella ristiriitaiset. Jotenkin tuntuu ahdistavalle kun ei yhtään tiedä mitä lähitulevaisuudessa tapahtuu. On matkoja mitä odottaa, mutta epätietoisuus siitä että voiko niitä toteuttaa on turhauttavaa. Uskon ja toivon, että vaikeuksien kautta noustaan vielä pinnan yläpuolelle. Kuinka kauan tämä sukellus kestää ja missä asennossa maailma sen jälkeen makaa onkin sitten toinen juttu. Tässä tilanteessa omat huolet, haasteet ja ongelmat toki tuntuu vähäpätöisiltä verrattuna monien muiden ihmisten oikeaan hätään.

Lisäksi tämän pandemian vakavuus ja laajuus on saanut minut havahtumaan monen asian suhteen. Esim. että juuri nyt on oikea aika ja paikka pysyä Suomessa. Olen todella onnellinen että joudun karanteeniin omassa kotimaassani, jossa yhteiskunnasta ja ihmisistä pidetään huolta sekä terveydenhuollon taso ja laatu on hyvää. Aika hurjaa olisi jos joutuisin sairastamaan täysin vieraan ja kenties ei niin hyvin toimivan yhteiskunnan terveydenhuollon armoilla näinkin vakavassa tilanteessa.

Just nyt tuntuu siltä, että täytyy antaa oikeille ja tärkeille asioille aikaa ja tilaa. Ollaan kotona, pystytään terveenä, pidetään huolta itsestämme, läheisistämme, Suomen ja koko maailman terveydestä, hyvinvoinnista ja turvallisuudesta. Eletään päivä kerrallaan ja katsotaan rauhassa miten, milloin ja mihin suuntaan tilanteet kehittyvät.

Pidetään yllä positiivista fiilistä! Kesä tulee, aurinko paistaa ja valon määrä lisääntyy eksponentiaalisesti. Kesäihmisenä en tiedä voiko olla mitään parempaa!? Ajattele, jos tämä pandemia olisi tapahtunut marraskuussa, kun ihmisillä on valmiiksi mieli mustana ja energiat vähissä.

Lähestyvä kesä tuo todella suuria onnellisuuden tunteita ja ilon läkähdyksiä tämän kesäihmisen sydämeen. Mikäli ulkomaille ei vielä kesällä ole mahdollisuutta matkustaa, niin suositaan kotimaan matkailua ja mökkeilyä rajoitusten ja mahdollisuuksien mukaan.

Maailman normalisoituessa suunnataan katse jälleen tuleviin suuriin seikkailuihin. Siihen asti voi hyvillä mielin kotisohvalla muistella viime vuosien upeita seikkailuita, ihastella kuvia, videoita ja matkamuistoja. Haaveilla tulevaisuuden unelmien reissuista, joita voi lähteä toteuttamaan sitten kun maailma on jälleen terve ja tarpeeksi vahva vastaanottamaan seikkailijoita. Pidetään itsemme ja läheisemme terveinä ja virkeinä!

Lue lisää Helsingin upeista lähiluontokohteista:

Mustavuori | Kallahdenniemi | KaunissaariIsosaariVallisaari & KuninkaansaariLonnaUunisaari | LiuskasaariLammassaariTöölönlahtiHelsingin Talvipuutarha

Unelmoi reissuista lämpöön:

Thaimaan saarihyppely: Paratiisisaaret Koh Yao Yai ja Koh Yao Noi

Saarihyppely Koh Chang – Koh Wai – Koh Mak – Koh Rayang Nai – Koh Kham

Näin rentoudut lomalla (ja arjessa) – 38 helppoa vinkkiä

Seuraa seikkailuja: Facebook | Instagram | Twitter

Author: Piia | Ticket to Adventures

Captivating travel stories from around the world, near and far, by an experienced traveller and adventurer.

5 thoughts on “Unelmien matkavuosi on peruttu – Miltä nyt tuntuu?

 1. Itsellekin tulee oikein tuskainen olo kun kuulee tällaisia tarinoita. Näitä matkoja kun odottaa niin pitkään ja hartaasti ja matkasuunnitelmat auttavat myös jaksamaan arjessa. Itse olin suunnitellut 7 kuukauden reppureissua joka onneksi alkoi jo viime Lokakuussa. Nyt ollaan sitten jumissa Balilla ja kotiinpaluusuunnitelmat muuttavat päivämäärää vähän väliä.. Mutta onneksi maailma ei katoa minnekään ja voitte matkustella sitten taas kun tilanne on rauhoittunut 🙂 Jaksamista sinne!

  Like

  • Kyllä, se on just näin. Alkujärkytyksestä toipuneena, tämä erikoinen karanteeniaika on mennyt loppupeleissä ihan hyvin ja on saanut rauhoitettua elämää mukavasti. Ei myöskään tartte “stressata” reissujen suunnittelusta jatkuvalla syötöllä kun ei ole mitään seikkailuja tiedossa. Odotan jo kyllä kovasti että pääsen taas maailmalle. Vieläkö olet Balilla?

   Like

 2. Ei Maleen kannata jäädä edes yöksi. Kauhein paikka, missä olen käynyt. Ja ympäri maailman olen käynyt. Että hukkaan heitettyä rahaa se olisikin ollut se yksi yö siellä.

  Like

  • Kaikki sanoo ettei Malessa kannata yöpyä, mutta se on aika välttämätöntä kun haluamalleni saarelle lähtee vene vain kerran päivässä, joten pakko ottaa yksi yö Malessa kun lento saapuu iltapäivällä ja vene lähtee seuraavana aamuna. Tai no, näihän se olisi mennyt jos olisin reissuun päässyt. Katsotaan miten seuraavalla yrityksellä osuu aikatulut kohdilleen.

   Like

 3. Joo, hyvin samanlaisia fiiliksiä Pääsiäisenä piti lähteä Krakovaan. No ei lähdetä. Lentojen peruutus on vielä hoitamatta, saa nähdä onnistuuko. Toukokuun alussa oli tarkoitus lähteä Intiaan parin viikon tiikerisafarille. Eipä taida tuokaan toteutua, sen osalta peruutukset on täysin tekemättä. Niin ikään toukokuussa piti olla matka Sloveniaan, tuskin toteutuu sekään. Kesällä haaveilen vielä Pohjois-Amerikan reissusta, mutta pahoin pelkään senkin puolesta.

  Like

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.