Ticket to Adventures

Travel blog from around the world, near and far.

lentäminen koronan aikana airbaltic

Näin korona näkyy lentomatkailussa – Tällaista on lentää airBalticilla koronan aikana

2 Comments

Korona on muuttanut maailmaa ja matkailua kovalla kädellä. Parin viikon mittaisella Baltian reissulla korona ja rajoitustoimenpiteet näkyvät Virossa, Latviassa ja Liettuassa monella mielenkiintoisella eri tavalla. Lue lisää: Näin korona ja rajoitustoimenpiteet näkyvät matkailijalle Baltiassa – Viro, Latvia ja Liettua Lentomatkustaminen on kriisissä. Monet lentoyhtiöt ovat menneet konkurssiin ja loput yhtiöt kamppailevat toimintansa kannattavuuden kanssa. Sad but true. Matkustaminen on kenties muuttunut pysyvästi.

Kahden viikon maata pitkin tehdyn Baltian reissun päätteeksi halusin testata millaista lentomatkailu on nyt korona-aikana ja nähdä millaisia toimenpiteitä lentoyhtiöt ovat tehneet pitääkseen huolta matkustajien ja henkilökunnan terveydestä ja turvallisuudesta.

Varasin airBalticin lennon Vilnasta Riikan kautta Helsinkiin neljä päivää ennen lähtöä. Kesälomakauden kuumimpaan sesonkiaikaan heinäkuun lopussa yhden suuntaisen lennon sai suoraan airBalticilta ihan sopuhintaan 69 €, matkalaukku kustansi 25 € extraa. Vertailun vuoksi Finnairin suora lento Helsinkiin olisi maksanut noin 230 €, joten airBalticin pieni koukkaus Riikan kautta ei haitannut tässä kohtaa.

Mutta miten korona ja rajoitustoimenpiteet näkyvät lentomatkailussa? Minkälaista on lentää airBalticilla koronan aikana? Se selviää tässä artikkelissa!

Koronatoimenpiteet ennen airBalticin lentoa

Pari vuorokautta ennen airBalticin lentoa Vilnasta Riikan kautta Helsinkiin saan lentoyhtiöltä sähköpostia, jossa ohjeistetaan selkeästi koronaan liittyvät turvallisuus- ja hygieniatoimenpiteet ja miten matkustajan tulee toimia missäkin tilanteessa lentokentällä ja lennon aikana. Odotettavissa on ainakin maskipakko ja kuumeenmittaus. Tutustun airBalticin hygieniatoimenpiteisiin ja ohjeistuksiin myös lentoyhtiön verkkosivuilla.

Lähtöselvitys airBalticin lennolle Vilna–Riika–Helsinki

Koronan ja mahdollisimman monen ihmiskontaktin välttämisen takia lentoyhtiö vaatii, että jokainen matkustaja tekee lähtöselvityksen etukäteen netissä. Lähtöselvityksen tekeminen oli helppoa ja airBalticin  järjestelmä allokoi vapaan paikan koneesta mielivaltaisesti. Mikäli lähtöselvityksen tekeminen netissä ei onnistu, sen tekemisestä lentokentällä veloitetaan 35 €.

Miten korona näkyy Vilnan lentokentällä

airBalticin lento lähtee Vilnan lentokentältä aikaisin aamulla klo 05:45. Julkinen liikenne Vilnassa toimii tällä hetkellä rajoitetusti, eikä esimerkiksi junat kulje lentokentälle lainkaan. Päiväsaikaan Vilnan lentokentälle ilmeisesti kuitenkin pääsee bussilla.

Aamuyön tunteina lentokentälle pääsee helpoiten taksilla, Uberilla tai Boltilla. Bolteja Vilnan keskustassa pörrää ympäri vuorokauden ja kyytini saapuu hotellille alle viidessä minuutissa. 5 kilometrin matka hotellilta Vilnan lentokentälle kestää vajaat kymmenen minuuttia ja maksaa vain 3,90 €. Ihanan helppoa, nopeaa ja edullista.Saavun Vilnan lentokentälle neljän pintaan aamulla vajaat kaksi tuntia ennen lennon lähtöä. Ennen kuin astun lentokentän ovista sisään, asetan kasvomaskin kasvoilleni. Ensimmäistä kertaa tämän reissun aikana. Ensimmäistä kertaa ikinä. Outo tunne. Hengitys hieman ahdistuu. Rupeaa yskittämään. En pysty kunnolla hengittämään. Ahdistaa. Kasvomaskin takia. Noh, tähän täytyy nyt vain tottua. Maski on tärkeä asia jokaisen meidän terveyden kannalta ja ilman sitä ei ole lentokentälle saatikka lennolle mitään asiaa.

Saan oman hengitykseni tasattua ja mieleni rauhoitettua. Tartun matkalaukkuni kahvaan ja siirryn ovista sisään. Lentokentän pienessä lähtöselvitysaulassa on todella rauhallista, liikkeellä on vasta muutamia ihmisiä. Kaikilla on kiltisti maskit päällä. Samaten kaikilla lentokentän työntekijöillä on maskit päällä ja kumihanskat käsissä. Muutamilla matkustajilla on hanskat kädessä. Olen itse paljain käsin, jotenkin heti tulee sellainen fiilis, että on pakko desinfioida kädet käsidesillä ja äkkiä. Jonojen kohdalle on lattiaan liimattu turvaväleistä muistuttavia tarroja.Lähtevien lentojen screenillä näyttää tälle päivälle olevan vain toistakymmentä lentoa. Eli kovin hiljaista on lentoliikenteen osalta Vilnassa. Lähtöselvitysaulassa on vain yhden lennon lähtöselvitys auki. Ihmisiä on kentällä vain kourallinen.

airBaltic on ohjeistanut olemaan poikkeusaikana paikalla vähintään kaksi tuntia ennen lennon lähtöä koronaan liittyvien hidastavien erityistoimenpiteiden takia. Tämä osoittautui oikeastaan aika turhaksi, koska airBalticin lähtöselvitys ja bag drop aukeaa vasta 1,5 tuntia ennen lennon lähtöä, eli joudun odottelemaan tiskien luona yli puoli tuntia, jotta saan kirjattua matkalaukkuni ruumaan.Lähtöselvitys ja bag drop ottaa oman aikansa ihan niin kuin normaalitilanteessakin. airBalticin lähtöselvitystiskeille on asennettu muovipleksit kuten ruokakaupoissakin. Henkilökunnalta ei tässä vaiheessa tule mitään lisäohjeistuksia vaan siirryn seuraavaksi turvatarkastukseen, jonka yhteydessä pitäisi olla kuumeenmittaus. Mikäli kuumetta on yli 37,8 astetta, ei lennolle ole mitään asiaa.

Ensin tarkastetaan boarding pass ja sen jälkeen siirryn turvatarkastukseen, joka suju nopeasti ihmiskadon takia. Ruumiinlämpöä ei kuitenkaan mitata missään vaiheessa, vaan turvatarkastuksen jälkeen matkustajat saavat vapaasti siirtyä lähtöportille.Vilnan lentokenttä vaikuttaa pieneltä. Kaikki myymälät yhtä tax free -myymälää lukuun ottamatta on suljettu. Lennon lähtöporttikin on heti turvatarkastuksen ja tax freen lähietäisyydellä, joten kentällä ei tarvitse turhaan liikkua ja haahuilla mihinkään pitkälle.

Lähtöportin odotusaulassa joka toinen penkki on blokattu pois käytöstä ja turvaväliä muihin matkustajiin kehotetaan pitämään.

airBalticin boardaus tehdään niin, että koneen perällä istuvat nousevat koneeseen ensin ja edessä istuvat viimeisenä. Lähtöportilla jokainen matkustaja skannaa oman boarding passinsa, joten lähikontaktia henkilökuntaan ei missään vaiheessa tarvitse ottaa. Matkustajia on sen verran vähän, että koneeseen nousu onnistuu nopeasti ilman mitään suurempia hässäköitä ja jonotusta.

Miten korona näkyy airBalticin lennolla Vilnasta Riikaan

airBalticin lento Vilnasta Riikaan on ihan odotettavasti puolityhjä. Lentokoneessa on 3 + 2 istuinta vierekkäin ja kaikkien matkustajien väliin jätetään tyhjä penkki. Perheet ja yhdessä matkustavat ihmiset voivat istua vierekkäin.

Lentohenkilökunta käyttää kasvomaskia ja kumihanskoja. Myös kaikilla matkustajilla on edelleen maskit päällä. Juomia ja snacksejä voi ostaa tarjoiluvaunusta kortilla maksaen. Lennon aikana airBalticin henkilökunta tekee muutamia kuulutuksia, joissa annetaan lyhyitä koronaan liittyviä toimintaohjeita.

Jokaiselle matkustajalle jaetaan ohjeet, miten lennon aikana tulee toimia käsihygienian, kasvomaskin, ruokailun, roskien ja wc:ssä käynnin kanssa. Kaikki saavat myös vihreän kirjekuoren, basic care kitin, joka sisältää yhden kertakäyttöisen kasvomaskin ja kaksi desinfioivaa käsipyyhettä.Jokaiselle Latviaan tai Riikan kautta matkustavalle lentomatkustajille jaetaan täytettäväksi Latvian viranomaisille palautettava dokumentti, jonka allekirjoittamalla matkustaja vahvistaa toimivansa Latvian koronarajoitusten mukaan ja samalla luovuttaa yhteystietonsa Latvian viranomaisten käyttöön.

Lentoyhtiö itse asiassa lähetti kyseisen dokumentin kaikille lentomatkustajille sähköpostitse etukäteen täytettäväksi, mutta onneksi samainen dokumentti jaettiin uudestaan lentokoneessa valmiiksi printattuna, sillä minulla ei ollut Vilnassa sitä mahdollisuutta printata.Yritän parhaani mukaan muistaa välttää lentokoneen penkin käsinojien ja kaikkien muidenkin pintojen koskettelua. Käsidesiä tulee hierottua käsiin jatkuvalla syötöllä.

airBalticin lento Vilnasta Riikaan kestää vain neljäkymmentä minuuttia, joten näin lyhyen lennon aikana ei suuria kommervenkkejä juuri ehditä tekemään. Ennen kuin laskeudumme Riikaan, maisemat lentokoneesta ovat hulppeat Riikan rannikolle, jossa upea hiekkaranta ulottuu Daugava-joen molemmille puolille pitkin rannikkoa.

Välilasku Riikassa – Miten korona näkyy Riikan lentokentällä

Tunnin mittainen välilasku Riikassa. Lentokenttä on tyhjä. Lähtevien lentojen screeniltä katson, että päivän aikana Riikan lentokentältä lähtee nelisenkymmentä lentoa eri puolille Eurooppaa, tuplasti enemmän kuin Vilnasta. Tänään Riikasta Helsinkiin lähtee viisi lentoa, Turkuun yksi.

Vilnan lennon saapumisportti sijaitsee kätevästi Helsingin lennon lähtöportin vieressä. Olen niin väsynyt aikaisesta herätyksestä, että vaivun puoliunessa vaaleansiniselle sohvalle huilaamaan.

Muutama tax free -myymälä on auki Riikan lentokentällä. Mutta muuten en edes jaksa lähteä kävelylle katsomaan onko muita palveluita auki, luultavamminkin ei. Käsien desinfiointiautomaatteja ja turvaväliohjeita näkyy kentällä runsaasti.

Miten korona näkyy airBalticin lennolla Riikasta Helsinkiin

Helsingin lennolla koronatoimenpiteet ovat täysin samat kuin edelliselläkin lennolla. airBalticin lentokone on lähes tyhjä. Helsinkiin on matkalla vain nelisenkymmentä matkustajaa ja jokaiselle riittää kokonaan oma penkkirivi. Nyt loppumatkasta on jo sen verran rentoutunut fiilis, että on vain mukava istua omissa ajatuksissaan ikkunapaikalla ja ihailla yläilmojen maisemia. Näitä taivasnäkymiä alkoikin jo olla kova ikävä, sillä viimeksi olen lentänyt tammikuussa, eli kuusi kuukautta sitten. Keväällä suunnitelmissani oli matkustaa Malediiveille ja kesälomareissulla Kreikkaan ja Albaniaan, mutta koronan takia unelmien reissut luonnollisesti menivät mönkään. Vajaan kolmen vartin lentomatka on nopeasti takana. Ihana palata hyvältä reissulta takaisin kotiin!

Miten korona näkyy Helsinki-Vantaan lentokentällä

airBalticin lento saapuu Helsinki-Vantaan terminaaliin 1, joka on täysin autio. Ristin sielua ei näy missään, ei matkustajia, ei henkilökuntaa. Valot on terminaalissa sentään päällä. Portilta on pitkä kävelymatka matkalaukkuhihnalle. Käytävän varrella näkyy muutama lentoa odotteleva matkustaja. Osalla on kasvomaskit päällä, osalla ei. Omassa päässäni mietin, ovatkohan nämä maskittomat kapinalliset ihmiset niitä kuolemattomia suomalaisia, jotka eivät voi koronaan sairastua.

Koronasta muistuttavia roll uppeja ja plakaatteja näkyy tyhjien käytävien varsilla. Kaikki kahvilat ja ravintolat näyttävät olevan kiinni. Lentokenttävirkailijoita tai muuta henkilökuntaa ei näy. Kukaan ei ole kiinnostunut maahan saapuvista matkailijoista millään tavalla. Mitään toimenpiteitä tai vastaanottokomiteaa ei näin korona-aikana ole. Hiljaista on.Matkatavarahallissa Riikasta tulleet laukut pyörivät jo hihnalla, kun saavun paikalle noutamaan omaani. Screenillä lukee ”last bag”. Matkalaukkuni ehti hihnalle ennen minua. Nopeaa palvelua, kerrankin! Kaikki muut laukkuhihnat ovat pysähdyksissä. Oman laukkuni lisäksi Riikan hihnalla pyörii muutama hassu laukku. Hallissa kaikuu hiljaisuus. Täällä on todella autiota. Tunnelma on eriskummallisen outo. En ole ikinä nähnyt Helsinki-Vantaata näin uinuvana.

Nappaan laukun mukaani ja suuntaan kaikessa hiljaisuudessa kulkuni tullin läpi kohti ulko-ovea. Heti ovien ulkopuolella kaksi virka-asuun pukeutunutta henkilöä ojentaa minulle paperisen THL:n ohjeistuksen, jossa on ohjeet ja suositukset Suomeen palaavalle matkailijalle. He eivät kysele tai jutustele mitään, ojentavat vain paperin kouraan. Kiitän ja jatkan matkaani.

Luen ohjeet läpi. Paperissa muistutetaan fyysisen etäisyyden ja turvavälien pitämisestä, hyvästä käsihygieniasta, oikeasta yskimistekniikasta sekä koronan oireista. Samaan aikaan lentokentän kovaäänisistä kantautuu korviini kuulutuksia näistä samoista asioista.

Suuntaan lentokentän ovista ulos ja kuorin kasvomaskin pois kasvoiltani. Ihanan helpottava tunne. Voin hengittää jälleen normaalisti. Olen kotona. Olen terve.

Onko korona-aikana turvallista lentää? Minkälaista on lentää airBalticilla korona-aikana?

Tämän kahden airBalticin lennon perusteella sanoisin, että perusasiat lentomatkustuksessa eivät ole muuttuneet mihinkään, vaan siihen on tullut selkeät rajoittavat koronatoimenpiteet lisäksi. Lentäminen airBalticilla on mielestäni turvallista ja hygieenistä.

Sekä lentoyhtiön että lentokenttien henkilökunta on koulutettu hyvin ja homma pelittää ammattitaitoisesti kaikista rajoituksista ja toimenpiteistä huolimatta. airBalticin lentokokemuksesta minulla on pelkästään positiivista sanottavaa. Tässä korona-ajassa lentäminen tälläisten koronatoimenpiteiden ympäröimänä tuntuu hyvin paljon turvallisemmalta kuin esimerkiksi Helsingin metrolla tai VR:n junilla matkustaminen, joissa turvaväleistä ja maskeista ei ole tietoakaan.

Omasta matkaväsymyksestä ja maskiahdistuksesta huolimatta minulla oli koko ajan turvallinen olo eikä missään vaiheessa tullut sellainen olo, että hygienia ei toimi. Missään vaiheessa pelko koronasta tai sairastumisesta ei päässyt valloilleen. Edes vilkas mielikuvitukseni ei lähtenyt laukalle.

Ehkä kaikista hämmentävintä koko korona-ajan lentämisessä oli se, että mikään taho (Latvian viranomaisia lukuun ottamatta), ei lähtömaassa Liettuassa eikä kotimaassani Suomessa missään vaiheessa ollut kiinnostunut siitä, olenko terve, onko minulla oireita, missä olen matkustellut ja liikkunut, mistä tulen, olenko kenties oleskellut maassa, jonka jälkeen täytyy siirtyä omaehtoiseen karanteeniin, mihin olen menossa, jne. Ketään ei oikeastaan kiinnosta.

Ei ruumiinlämmön mittausta, ei kasvomaskien käytön valvontaa, ei kysymyksiä, ei yhteystietojen keräämistä, ei suurempaa ohjeistusta tai tiedon jakamista yhtä kouraan annettua paperilappusta lukuunottamatta. Eikö Suomen viranomaisia todella kiinnosta?

Tässä kohtaa joudun antamaan Suomen viranomaisille maahan saapuvien matkustajien vastaanoton ja huomioimisen suhteen ala-arvoisen suoritusmerkinnän. Tuntuu jokeenkin pöyristyttävältä, että viranomaiset eivät millään tavalla yritä suitsia ja kartoittaa maahan saapuvia matkustajia – olivat ne sitten suomalaisia tai ulkomaalaisia, vaan jokainen saa jatkaa matkaansa ja elämäänsä vapaasti täysin oman fiiliksen mukaisesti ilman mitään rajoittavia tekijöitä.

Opimmekohan keväällä mitään kantapään kautta, kun lentoteitse maahan saapuvia matkailijoita ei huomioitu koronan ja rajoitusten osalta millään tavalla, vaan jokaisen annettiin sooloilla omalla tavallaan ja levittää koronavirusta. Siitä luulisikin nyt olevan tietoa ja oppeja saatavilla, jota hyödyntää tässä vaiheessa kun koronan toinen aalto tekee tuloaan.

Toisaalta ymmärrän myös sen, että matkustajien täytyy itse kantaa vastuu omasta toiminnastaan myös tässä poikkeustilanteessa ja itse huolehtia siitä, että toimii oikein ja vastuullisesti. Mutta silti. Kummallista. Olisin kyllä huomattavasti vahvempaa otetta kaivannut Suomen viranomaisilta tässä kohtaa. Onkohan lomakausi kenties pahasti kesken?

Mikäli suunnittelet lentomatkustusta, kannattaa perehtyä mm. Ulkoministeriön ohjeistukseen aiheesta täältä. Lue myös: Miten korona ja rajoitustoimenpiteet näkyvät matkailijalle Baltiassa – Viro, Latvia ja Liettua

Oletko lentänyt koronan aikana? Minkälaisia kokemuksia sinulla on?

Lue myös:

Miten korona ja rajoitustoimenpiteet näkyvät matkailijalle Baltiassa – Viro, Latvia ja Liettua

Hanko – Täydellinen kotimaan kesälomakohde ja ihastusta ensisilmäyksellä

Hienoja hiekkadyynejä, rentoa rantaelämää ja lumoavaa lähiluontoa Kallahdenniemellä, Helsinki

Karun ulkosaariston lumoa Sipoon Kaunissaaressa

Tallinnan uudistettu kauppahalli Balti Jaama Turg – Hitti vai huti?

Tallinnan teollisuushenkinen Telliskivi ihastuttaa

10 Hyvää syytä matkustaa Gdanskiin, Puola

How to Get 10% off Your Next Hotel Stay with Booking.com

Seuraa seikkailuja: Facebook | Instagram | Twitter

 

Advertisement

Author: Piia | Ticket to Adventures

Captivating travel stories from around the world, near and far, by an experienced traveller and adventurer.

2 thoughts on “Näin korona näkyy lentomatkailussa – Tällaista on lentää airBalticilla koronan aikana

  1. Ollaan lennetty ja kyllä myös meidän kokemuksen perusteella asiat lennoilla ja lentokentillä hoidetaan turvallisesti ja ammattitaitoisesti. Sen sijaan muiden julkisten kulkuneuvojen osalta ei voi sanoa samaa, vaan esim. ilman maskeja matkustetaan yleisesti.

    Like

    • Olen samaa mieltä, tällä hetkellä lentäminen tuntuu paljon turvallisemmalta tavalta liikkua koronan suhteen kuin vaikka Helsingin metro tai VR:n junat, joissa ihmiset istuvat lähes sylikkäin. En yhtään odota matkustamista Helsingin ruuhkaisissa julkisissa kulkuneuvoissa nyt kun ihmiset palaavat etätöistä takaisin toimistolle.

      Like

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.