Ticket to Adventures

Travel blog from around the world, near and far.

matkustus kreikkaan koronan aikana kreeta

Näin Kreikkaan voi matkustaa tällä hetkellä – huomioi kaikki nämä asiat, asiakirjat ja rajoitukset

1 Comment

Saavuin pari päivää sitten Kreetalle ja täytyy sanoa, että kyllä ihminen on onnellinen, kun pääsee todella pitkästä aikaa pois kotoa neljän seinän sisältä ja myös pois Suomesta. Minunkaltaiselleni paljon ja usein reissaavalle maailmankansalaiselle, joka on tottunut viettämään vivahteikasta ja elämysrikasta elämää, koronavuosi on ollut yhtä hel*****ä. Toki samaan aikaan pysähtymisen kautta myös matka omaan itseeni. Onhan se matka sekin.

On ollut hyvä pysähtyä ja miettiä mitkä asiat elämässä oikeasti ovat olleet tärkeitä. Mutta sanotaan nyt vaikka näin, että lähdin tänne Kreikan kuvankauniille Kreetan saarelle piristämään omaa kehon ja mielen virkeyttäni. Noh, lifestylestä ja tuosta aiheesta voisi puhua vaikka ikuisuuden mutta mennään itse asiaan.

Kun toukokuussa koronarajoituksia purettiin ja elämä alkoi mennä askel kerrallaan normaalimpaan suuntaan, hiipi mieleen ajatus kesästä Välimeren auringon alla. Joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. Lentoyhtiötkin uskalsivat avata lentoreittejä pitkän tauon jälkeen. Vaikka lentovalikoima ei vielä ole suuri, pääsee suorilla lennoilla kuitenkin Välimeren rannalle.

Tässä koostettuna muutamia hyviä vinkkejä ja omia kokemuksiani siitä, miten tässä korona-ajassa kannattaa suunnitella ja toteuttaa matkustaminen Kreikkaan huomioiden sekä Kreikan viranomaisten, Suomen viranomaisten ja lentoyhtiön protokollat, rajoitukset ja vaatimukset.

Varmista passin voimassaolo – hanki uusi passi

Oman passini voimassaolo meni umpeen alkuvuodesta enkä vaivautunut hankkimaan silloin uutta koska ei ollut mitään tietoa milloin maailma alkaa normalisoitumaan ja rajat avautumaan. Havahduin asiaan vasta muutama viikko sitten kun lähdin surffailemaan lentoja.

Uuden passin voi hakea näppärästi poliisin verkkosivuilta, mutta heti hakemuksen jätön yhteydessä sitten tulikin mutka matkaan. Passia varten minun tulisi käydä tunnistautumassa eli käydä henkilökohtaisesti poliisilaitoksella antamassa sormenjäljet ja allekirjoitus. No mikäs siinä, paitsi että nettiajanvaraus tarjosi tietoa ”Meillä on hieman ruuhkaa” ja ensimmäistä vapaata tunnistautumisaikaa kuuden viikon päähän heinäkuun puoleenväliin, sama homma kaikissa pääkaupunkiseudun toimipisteissä.

Nyt ei ollut aikaa odotella. Soitto poliisille tuotti paremman lopputuloksen ja minua neuvottiin käymään Pasilan poliisiasemalla paikan päällä heti seuraavana aamuna ilman ajanvarausta. Odotusaika olisi kuulemma maksimissaan pari tuntia, koska heillä on kovasti ruuhkaa.

Vanha passi kourassa marssin seuraavana aamuna Pasilan poliisilaitokselle parikymmentä minuuttia yli kahdeksan, eikä laitoksella näkynyt ristin sielua, ei muita asiakkaita. Että näin kiireistä on tuo heidän ruuhka-aika. Asiointiin meni kokonaiset pari minuuttia. Olisi kyllä näppärää jos he vaikka jakaisivat asiointivuoroja vähän ruhtinaallisemmin nettivarausjärjestelmän kautta niin välttyisivät miljoonilta turhilta puhelinsoitoilta ja ihmisten ihmettelyiltä.

Tunnistautumisen jälkeen homma eteni supernopeasti. Kävin tunnistautumassa perjantaiaamuna ja heti viikonlopun jälkeen maanantaiaamuna sain tekstiviestin, jossa kerrottiin, että valmis uusi passi odottaa noutoa läheisellä R-Kioskilla.

Tarkasta Kreikan maahantulorajoitukset

Kreikan ajantasaiset maahantulorajoitukset kannattaa lukea läpi huolellisesti ja moneen otteeseen ennen matkan alkua, sillä ne muuttuvat nopeasti tilanteiden kehittyessä suuntaan tai toiseen. Tällä hetkellä Kreikan viranomaisten virallinen tieto löytyy täältä.

Oletpa sitten täysin tai puoliksi rokotettu tai kokonaan rokottamaton, sairastanut koronan tai et, niin Kreikan viranomaisten ohjeistuksista löytyy jokaiselle meistä oikenlaiset ja kattavat toimintaohjeet.

Itse olen saanut vasta ensimmäisen rokotuksen, joten omalla kohdallani Kreikan viranomaiset vaativat kolme ”dokumenttia”:

  • negatiivinen koronatestitulos
  • rokotustodistus
  • PLF eli passenger locator form

Lentovaraukset – Finnairin suoralla lennolla Kreetalle

Maahantulorajoitusten valossa ei siis ole liian iso vaiva saada hommat hoidettua ja kaikki tarvittavat dokumentit hankittua, joten sitten olikin aika siirtyä varaamaan lento Kreetalle. Järkevintä on varata suorat lennot Kreikkaan, jolloin ei tarvitse kikkailla välilaskujen ja koronatestien ja niiden voimassaoloaikojen kanssa, näin säästyy monelta säädöltä.

Tällä hetkellä suoria lentoja Helsinki-Vantaalta Kreikkaan taitaa olla Finnairilla Kreetalle, Rodokselle ja Santorinille sekä Agean Airlinesilla Ateenaan. Finnair ei vaadi erikseen mitään muita dokumentteja kuin mitä Kreikan viranomaiset.

Negatiivinen PCR-testi ja englanninkielinen testitodistus

Kreikan viranomaiset vaativat alle 72 tuntia vanhan negatiivisen koronatestin, jonka täytyy olla PCR-testi. Näitä Suomessa tekevät yksityisen puolen toimijat erittäin kalliilla riistohinnoilla, siis useita satoja euroja. Samat testit tehdään myös julkisella puolella, maksuttomasti mikäli on koronaan liittyviä oireita.

Tämä asia on keskusteluttanut ihmisiä moniin tunnekuohuihin ja riitoihin asti ja jokainen voi minun puolestani hoitaa testinsä juuri sillä puolella, jonka omalle kohdalleen parhaimmaksi katsoo, siihen en ota kantaa. Mutta samaan hengenvetoon uskallan sanoa, että yksityisten toimijoiden satojen eurojen hintaisia testejä en itse suostu maksamaan. Piste. Rahastushommat Suomessa kyllä osataan, siitä kreditit alan yksityisille toimijoille.

HUSissa koronatesti hoitui nopeasti ja näppärästi. Testitulos saapui tekstiviestitse alle yhdeksässä tunnissa. Englanninkielisen testitodistuksen saa helposti printattua/screen shotattua Kreikan viranomaisia varten Koronatietoni.fi-palvelussa ja dokumenttiin pääsee itse lisäämään passin numeron ja omat osoitetiedot yms.

Rokotustodistus

Kreikan viranomaisten vaatiman rokotustodistuksen pystyy helposti printamaan/screen shottaamaan monikielisenä omakanta.fi-palvelusta. Ja lisäksi nyt on myös juuri tullut käyttöön EU:n koronatodistus, jonka pystyy myöskin ottamaan talteen samasta palvelusta.

PLF eli passenger locator form

Kolmas dokumentti, jonka Kreikan viranomaiset vaativat maahan saapuessa on PLF eli passenger locator form, joka tulee täyttää hyvissä ajoin etukäteen. Omien henkilötietojen lisäksi viranomaisille täytyy antaa kaikki vaadittavat tiedot kuten lennon ja hotellin/muun majapaikan tiedot yms.

Nettilomakkeen täyttämiseen menee muutama minuutti ja paluupostissa maahan saapumista edeltävänä yönä Kreikan viranomaisilta tulee sähköpostitse QR-koodilla varustettu virallinen PLF-dokumentti, joka oikeuttaa maahan saapumisen.  

Kun nämä kaikki yllä mainitut asiakirjat ja dokumentit on hoidettu, niin ollaankin jo todella pitkällä! Lisäksi kannattaa hoitaa vielä muutama tärkeä asia kuntoon ennen matkaa:

Tarkasta oma matkavakuutus koronan osalta

Kannattaa ottaa yhteyttää omaan vakuutusyhtiöön ja tarkastaa miten oma matkavakuutus suhtautuu koronaan. Minulla on jatkuva matkavakuutus Ifissä, joka kattaa myös koronaan liittyvät sairastumiset ja hoidot matkan aikana.

Tee matkustusilmoitus ulkoministeriölle

Koska maailman kirjat ovat jotakuinkin sekaisin, on hyvä myös kertoa omista matkustusaikeistaan Suomen ulkoministeriölle matkustusilmoituksen muodossa, ihan just in case. Vasta viime vuosina olen itse oppinut ottamaan tämän mukaan omiin matkavalmisteluihini. Tämä on mielestäni hyvä tehdä erityisesti silloin kun matkustaa itsenäisesti ilman kytköksiä mihinkään matkanjärjestäjään tms.

Nettilomakkeen täyttäminen matka- ja yhteystietoineen kestää vain pari hassua minuuttia. Näin ollen hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin.

Mitä tapahtuu Helsinki-Vantaan lentokentällä?

Helsinki-Vantaa kaikuu tyhjyyttään lähtöaamuna 20.6.2021. Edellisenä päivänä Finnair lähetti tekstiviestin, jossa he kertovat, että lentokentällä tulee olemaan normaalia ruuhkaisempaa ja suosittelivat saapumaan ajoissa. No eipä siellä kuuden aikaan aamusta ole muita lähteviä lentoja kuin Finnairin lento Kreetalle, joten kovin hiljaista on.

Bag drop -tiskillä henkilökunta tarkastaa koronatestituloksen ja rokotustodistuksen, muuta ihmeellistä kentällä ei tavallisten toimien lisäksi tapahdu. Kaikki kaupat, ravintolat ja kahvilat ovat aamutuiman suljettuna yhtä kahvilaa lukuun ottamatta, ja kassalle joutuu jonottamaan puolisen tuntia, jotta saa aamuteet ja eväät ostettua mukaan lennolle. Maskia täytyy lentokentällä käyttää, samaten turvaväleistä huolehtia.

Mitä tapahtuu Finnairin lennolla Kreetalle?

Koneeseen noustaan tiukassa numerojärjestyksessä, josta ei lipsuta. Ensin täytetään koneen takaosa ja viimeisenä etuosa. Koneessa on hyvin tilaa, noin kolmasosa penkeistä on tyhjillään ja saan itselleni kokonaisen penkkirivin. Finnair jakaa kaikille matkustajille puhdistusliinoja käsiä ja pintoja varten.

Maskia tulee käyttää koko lennon ajan. Juomakärrystä tarjoillaan mehua, vettä, kahvia ja teetä. Aamiainen tarjoillaan niille, jotka olivat sen etukäteen varanneet. Ruokailun yhteydessä maskista saa luonnollisesti luopua. Turhaa liikkumista koneessa täytyy välttää, vain takaosan wc:t ovat matkustajien käytössä.

Lennon jälkeen Hanian lentokentällä koneesta poistutaan samalla logiikalla kuin saavuttiinkin. Hyvät käytännöt ja turvavälien pitäminen kuitenkin unohtuvat kokonaan siinä kohtaa, kun koko koneellinen ihmisiä survotaan samaan lentokenttäbussiin. Matka koneelta terminaaliin kestää vain muutaman minuutin, mutta silti. Tätä vastaanottajataho voisi kehittää vähän parempaan suuntaan.

Mitä tapahtuu lentokentällä Kreikan päässä?

Normaalistihan maahantulon yhteydessä Kreikkaan ei vaadita mitään dokumentteja eikä tsekkejä, mutta meidät kaikki ohjataan passintarkastuskoppien luo jonoon, ja virkailijat omissa lasitetuissa pömpeleissään vuorotellen tarkastavat kaikkien matkustajien vaadittavat asiakirjat: negatiivinen PCR-testitulos, rokotustodistus ja PLF eli passenger locator form. Jono liikkuu nopeasti ja tehokkaasti ja samaan aikaan dokumentit katsotaan tarkasti läpi. Minut toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi maahan.

Miten koronarajoitukset näkyvät Kreetalla?

Hotellissani on todella vähän asiakkaita, vain vajaa puolet huoneista on käytössä. Hotellin ravintola ja baari on kokonaan suljettu eikä ruokaa/juomaa saa muualta kuin ulkopuolisista ravintoloista ja kaupoista.

Maskia Kreikassa tulee käyttää sisätiloissa, myös liikennevälineissä. Ulkotiloissa maskipakosta luovuttiin 24.6.2021. Kreetalla Stalosin lomakohteessa maskeja näkyy ihmisillä vain liikennevälineissä, kaupoissa ja ravintolaan saapuessa. Ulkona kadulla liikkuessa ei paikallisilla ihmisillä eikä ulkomaalaisilla maskia juuri näy, tai jos näkyy niin niitä roikotetaan käsivarressa tai leuan alla. Hotellin alueella ei maskia tarvitse käyttää. Rannalla ei kellään myöskään ole maskia. Hanian kaupungissa ihmiset käyttävät maskeja silminnähtävästi paremmalla menestyksellä sekä sisätiloissa että ulkona kaduilla. Yöllinen ulkoliikkumiskielto on voimassa klo 01:30-05:00. Tämä kuitenkin loppuu 28.6.2021.

Vain ulkoilmaravintolat ja kahvilat saavat olla auki. Ravintoloissa ja kahviloissa pöydät on asemoitu niin, että turvavälit toteutuvat hyvin, pöydissä on saatavilla käsidesiä ja henkilökunta käyttää maskia.

Suurin osa kaupoista ja hotelleista on suljettu joko pysyvästi tai tilapäisesti. Hiljaista on, sekä Stalosin kylällä, että myös rannalla. Sunnuntaina Agia Marinan beach clubeissa oli kylläkin paljon porukkaa, erityisesti paikallisia nuoria, ja turvavälit näytti unohtuvan. Muutoin turvaväleistä ja käsihygieniasta huolehditaan hyvin. Ylimääräisiä kontakteja täällä ei juuri tule tai tarvittaessa niitä pystyy hyvin välttelemään.

Vaikka osa palveluista vielä uinuu, on muutamia ulkomaalaisia reissaajia tänne kuitenkin jo löytänyt tiensä, ruotsalaisia, saksalaisia, venäläisiä. Pakettimatkalaiset huutavat poissaolollaan ja turistibussit puuttuvat katukuvasta. Mutta ei varmasti mene kuin pari viikkoa niin ne alkavat jo valloittaa läänejä. Siinä kohtaa meikäläinen poistuukin takavasemmalle vähän rauhallisemmille vesille turrejen alta pois kohti seuraavia Kreikan saariseikkailuita, ehkäpä Santorinille.

Palvelu on kauttaaltaan ollut joka paikassa oikein hyvää ja ystävällistä. Isoista takaiskuista huolimatta paikallisten elämä vaikuttaa tilanne huomioiden rullaavan mukavasti ja kaikki odottavat erittäin positiivisillä mielin tilanteen normalisoitumista ja matkailijoiden palaamista maahan.

Kaiken kaikkiaan turvallisuudesta pidetään hyvää huolta. Parin päivän Kreetalla olon jälkeen ei ole millään tavalla turvaton olo kunhan muistaa vaan noudattaa rajoituksia ja sääntöjä

Paikalliset ihmiset vaikuttavat kuuliaisilta ja säntillisiltä rajoituksia kohtaan ja huomauttavat hyvin nopeasti jos ulkomaalaiset rikkovat rajoituksia.

Rajoitustoimet Kreikassa ovat olleet kovia ja ihmiset vapautuivat puolen vuoden mittaisesta lock downista vain reilu kuukausi sitten. Aika extremeä verrattuna Suomen rajoituksiin. Juuri kuulin, että maskipakosta ollaan ilmeisesti luopumassa lähipäivinä. Täällä 35 asteen kuumuudessa maskin käyttö onkin hippasen tukalaa mutta otetaan asiat ja rajoituksen niin kuin ne tulevat ja toimitaan niiden mukaisesti.

Onko sinulla minkälaisia kokemuksia tai kysymyksiä matkustamiseen liittyen korona-aikana?

Lue vinkkejä Rodokselle:

Picture Perfect Ancient Village of Lindos

Exploring Historical Town of Ialyssós & Mount Filerimos

Rhodes Road Trip: East Coast from Rhodes Town to Lindos

Rhodes Road Trip: Inland and Mountains from Monolithos to Ialyssós

Rhodes Road Trip: West Coast from Ialyssós to Fourni Beach

Walking Medieval Rhodes Old Town Moat

Charmed by Koskinou – the Prettiest Village in Rhodes

Best Things to See and Do in Rhodes New Town

Stepping Back in Time in Medieval Rhodes Old Town

Seuraa seikkailuja: Facebook | Instagram | Twitter

Advertisement

Author: Piia | Ticket to Adventures

Captivating travel stories from around the world, near and far, by an experienced traveller and adventurer.

One thought on “Näin Kreikkaan voi matkustaa tällä hetkellä – huomioi kaikki nämä asiat, asiakirjat ja rajoitukset

  1. Viime kesänä koronatilanteen ollessa varsin hyvä (eikä rajoituksia juurikaan ollut) tuli reissattua Keksi- ja Etelä-Euroopassa ilman ongelmia. Nämä testit tuntuvat sen sijaan hieman hankalilta, jonka vuoksi itse olen päättänyt, että omalla kohdalla matkustus tulee ajankohtaisesti, kun saan toisenkin rokotteen.

    Like

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.