Ticket to Adventures

Travel blog from around the world, near and far.

gran canaria kokemuksia

Gran Canaria – kokemuksia, ihastuksia ja vihastuksia

7 Comments

Täysin uusi maailmankolkka tuli valloitettua, nimittäin Kanariansaaret ja erityisesti Gran Canaria ja Teneriffa. Uskomatonta, mutta totta. Aiemmin nimittäin ajattelin, että tämä massaturismin pilaama saariryhmä on niin vihoviimeinen paikka, jonne haluan matkustaa. Olin oikeassa ja väärässä samaan aikaan.

gran canaria kokemuksia

Jos korona ei olisi keskuudessamme olisin Kanarian sijaan lähtenyt perinteisesti Kaakkois-Aasiaan, koska tykkään enemmän tropiikin lämmöstä ja eksoottisemmista kokemuksista kuin mitä Euroopalla on tarjota talvikautena. Mutta koska korona on tehnyt matkustamisesta normaalia vaikeampaa, oli helpointa pysyä Euroopan rajojen sisäpuolella, jotta säästyy turhalta stressiltä ja monenmoiselta säädöltä, väännöltä ja käännöltä maailman matkustusrajoitusten muutteessa tiuhaan tahtiin.

Gran Canaria osoittautui hyväksi ja positiiviseksi kokemukseksi. Ensikertalaiselle matkaan mahtui tietenkin paljon ihmetyksen aiheita sekä ihastuksia ja vihastuksia. Tässä niistä muutamia:

Gran Canaria on helppo lomakohde (myös korona-aikana)

Joulukuussa Gran Canarialle pääsyyn riitti kahden rokotuksen saaneilta rokotustodistus ja Espanjan viranomaisten vaatima terveyslomake FCS Health Control Form. Maahantulo sujui nopeasti. Vain Espanjan viranomaisilta terveyslomakkeen lähetyksen jälkeen paluupostissa saatu qr-koodi tarkistettiin rajalla. Muita dokumentteja tai henkilöllisyystodistusta ei tarvinnut näyttää, ei rajalla eikä missään muuallakaan koko reissun aikana. Olin jopa hieman hämmentynyt, että kertaakaan ravintolaan mennessä kukaan ei kysynyt koronapassia tai edes maininnut asiasta sanallakaan.

Joulukuussa Gran Canarialla oli maskipakko sekä sisätiloissa että ulkona kadulla liikuttaessa. Paikalliset käyttivät maskia todella säntillisesti. Oli ikävä nähdä, että ulkomaiset turistit eivät niin välittäneet rajoituksista, koska olivathan he lomalla.

Ulkomaalaisia matkailijoita oli liikkeellä yllättävän paljon ja rannat oli tupaten täynnä, omaan makuuni tietenkin aivan liikaa ihmisiä, sillä en pidä massaturismista. Normaaliin tilanteeseen verrattuna oli varmasti näkyvästi hiljaisempaa. Monet hotellit huusivat tyhjyyttään, osa ravintoloista, kaupoista ja liikkeistä oli kokonaan kiinni tai lopettaneet kokonaan.

Gran Canarialla perusasiat ja infra toimii hyvin

Suora lento Gran Canarialle kestää kuusi tuntia. Hotelleja ja ravintoloita on tarjolla yllin kyllin jokaisen makuun ja hintaluokkaan. Saarella kaikki perusasiat ovat hyvin ja infrastruktuuri toimii.

Tieverkosto on hyvässä kunnossa ja saarta on helppo kiertää vuokra-autolla. Myös pienempiä vuoristoteitä pitkin kokemattomampikin kuski cruisalee mielellään. Verrattuna esimerkiksi moneen Kreikan saaren vuoristoteihin, Gran Canarian vuoristossa olevat tiet ovat äärimmäisen hyvässä kunnossa, turvakaiteiden ansiosta turvallisia ja aina tarpeeksi leveitä kahdelle autolle.

Myös bussiverkosto on kattava ja bussit kulkevat jopa melkeinpä aikataulun mukaisesti. Lentokentältä pääsee lentokenttäbussilla nopeasti ja näppärästi muutamalla eurolla suoraan omaan lomakohteeseen. Minulla kävi niin hyvä tuuri, että lentokenttäbussi 91 pysähtyi suoraan oman hotellin oven edessä majoittuessani Gran Canarian etelärannikolla Anfi del Marissa Marina Elite -nimisessä hotellissa. Gran Canarian etelärannikon lomakylistä on helppo mennä bussilla käymään rannikon muissa kohteissa sekä myös saaren pääkaupunki Las Palmasissa.

Anfi del Mar on kaunis ja rauhallinen lomakohde

Playa del Inglesin ja Puerto de Moganin puolessavälissä sijaitseva Anfi del Mar on pieni, kaunis ja idyllinen lomakohde, josta löytyy upeita puisto- ja viheralueita. Sydämen muotoisen tekosaaren beach clubissa voi viettää rauhallisia rentoilupäiviä ja illalla ihailla upeita auringonlaskuja auringon painuessa hulppean huvivenesataman yli kohti horisonttia.

Anfi del Marin valkoinen hienohiekkainen ranta on kuin Caribialla ja rantaa reunustavat korkeat palmupuut kahisevat vienosti tuulessa. Merivesi on upean kirkasta ja turkoosinsinistä. Aallonmurtajien ansioista meri on lähes peilityyni ja aallot huutavat poissaolollaan. Järjestyssäännöistä ja koronamääräyksistä rannalla kuulutettiin säännöllisesti. Säännöt kieltävät tupakoimisen, alkoholin nauttimisen, musiikin soittamisen, bileiden järjestämisen ja pallopelien pelaamisen rannalla. Eli aikas täydellistä tällaiselle rauhaa rakastavalle reissaajalle. Ihmisiä ja rantatuoleja rannalla tosin on vieri vieressä, joten turvaväleistä täytyy pitää huolta.

Vuokra-auto kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen

Vuokra-autoja on Gran Canarialla syystä tai toisesta todella huonosti saatavilla tällä hetkellä. Tämä johtunee siitä, että autovuokraamot ovat koronan aiheuttaman alhaisen käyttöasteen takia myyneet kalustoaan pois ja nyt matkailun pikkuhiljaa elpyessä heillä ei joko ole varaa ostaa uusia autoja tai halpoja autoja ei ole saatavilla. Tämä on johtanut siihen, että vuokra-autoista on tällä hetkellä enemmän kysyntää kuin tarjontaa ja sen johdosta myös vuokrahinnat ovat nousseet huomattavasti. Joku osasi kertoa, että hinnat olisi koronan takia jopa tuplaantuneet.

Itselleni tilanne valkeni vasta paikan päällä, kun yritin löytää vuokra-autoa. Kontaktoin kymmeniä eri vuokraamoita ja yllätyksekseni kaikki myivät ei oota. Muutamasta vuokraamosta olisi perusauton saanut kolmeksi päiväksi hintaan 350 €, joka omasta mielestäni oli kiskurimainen hinta ja torppasin tarjoukset. En kuitenkaan antanut periksi, koska olin päättänyt tutkia saarta auton kanssa ja lopulta löysin luotettavan ja edullisen vuokraamon viereisestä Patalavacan kylästä. Uusi Fiat Panda irtosi kolmeksi päiväksi hintaan 105 €. Olin tyytyväinen!

Gran Canarian hintataso on korkea

Olin hieman pettynyt siihen, että hinnat ovat Gran Canarialla melkeinpä samat kuin Suomessa. Se on toki ihan ymmärrettävää, sillä Kanarian saaret elävät turismista. Pistin tietenkin myös merkille, että Anfi del Mar on hieman korkeamman hintaluokan kohde verrattuna moneen muuhun Gran Canarian lomakohteeseen.

Ruoka on järjestelmällisesti ala-arvoista

Reissun suurin pettymys oli ruoka. Kallista ja huonoa. Noh, turistirysissä kun ollaan niin voiko jotain muuta odottaa? Kyllä voi, ja pitääkin! Parin viikon aikana ehdin testata kaikki Anfi del Marin ravintolat läpi ja pettymys kerta toisensa jälkeen oli suuri muutamaa harvinaista poikkeusta lukuun ottamatta.

Anfi del Marin ehdottomasti paras ravintola on italialainen Bella Pasta ja hyvänä kakkosena Maroa Beach Poke & More. Muutamia hyviä ravintolakokemuksia sain toki myös Melonerasissa ja Las Palmasissa, mutta koko reissun ruokakokemukset jättivät loppupeleissä huonon maun suuhun.

Paljon paljaita rintoja hiekkarannoilla

Gran Canarialta löytyy useita nudistirantoja, mm. Playa del Inglesissä, mutta pistin merkille, että kaikilla rannoilla vilkkui paljon paljaita rintoja. Niin paikalliset naiset kuin turistitkin tykkäävät täällä ottaa aurinkoa yläosattomissa. Tämä oli jotenkin todella silmiinpistävää, tähän en ole missään muualla reissatessani aiemmin kiinnittänyt huomiota samalla tavalla kuin täällä.

Gran Canaria on pyöräilijän paratiisi

Mainitsinkin jo aiemmin, että tieverkosto Gran Canarialla on hyvässä kunnossa ja siitä tietenkin pääsevät nauttimaan myös pyöräilijät. Saarella liikkuessa tuli fiilis, että Gran Canaria on kuin luotu pyöräilijöille: hyväkuntoinen asfaltti, tiet ovat hiljaisia, tuhannen taalan maisemia meren rannalla ja vuoristossa, pinnanmuodot ja reitit vaihtelevia, upeita pitkiä nousuja ja vieläkin upeampia pitkiä laskuja, sää ja ilmasto täydellinen, ei liian kuuma, ei liian kylmä jne. Maantiepyöräilijöitä näkyikin liikkeellä todella paljon, ihan ylhäällä vuoristossa asti. Itse olen intohimoinen pyöräilijä, ja kovasti pyöränvuokraus kutkutti, mutta päätin vastustaa kiusausta ja keskittyä muihin olennaisiin asioihin.

Harmaat hotellikompleksit ovat valloittaneet Gran Canarian lomakohteet

Monet Cran Canarian lomakohteista ja resorteista ovat harmaiden, massiivisten kivi/betonimöhkäleiden täyttämiä. Jättikokoiset harmaat hotellikompleksit kiipeilevät laaksoissa vuoren rinteitä ja jyrkkiä rantakallioita pitkin ylös. Tämänlaisesta rakentamisesta ja arkkitehtuurista en itse syty lainkaan, sillä silmäni lepää enemmän kauniissa asioissa. Ehkäpä arkkitehdit olisivat voineet käyttää hieman enemmän luovuutta ja mielikuvitusta suunnitteluvaiheessa. Monet etelärannikon lomakylät näyttävätkin tämän takia todella julmilta ja tylsiltä – massatuotantomaisilta. Why oh why?

Luonto on Gran Canarian parasta antia

Gran Canaria on äärimmäisen kaunis saari. Saaren luonto on sykähdyttävän kaunista, mutta sitä ei kyllä ymmärrä ennen kuin lähtee harmaiden betonimöhkäleidän täyttämistä turistirysistä pois. Rannikko ja vuoristo ovat kerrassaan upeita.

Omalla kohdallani Gran Canarian parhaimmat luontokokemukset olivat vaellukset Roque Nublon ja Caldera de Bandaman ympäristössä sekä Los Azulejos, Barranco de las Vacas ja La Isletan ristikukkulan valloitus Las Palmasissa.

Rannikolla on henkeäsalpaavia näköalapaikkoja, kuten Mirador de Balcon, jossa pääsee dramaattisten maisemien äärellä kirjaimellisesti kävelemään tyhjän päällä. Maspalomasin hulppeita hiekkadyynejä ei tietenkään tältä luontokohteiden listalta saa unohtaa.

Aitoa espanjalaistunnelmaa Las Palmasissa

Oo Las Palmas! Ei se Irwin ihan turhaan Las Palmasista laula. Gran Canarian pääkaupunki Las Palmas oli erittäin positiivinen kokemus. Fiilis ja meininki on täällä ihan erilainen kuin saaren turisteille rakennetuissa lomakohteissa. Las Palmas on aito espanjalainen kaupunki, jossa yhdistyy kätevästi rantaloma ja kaupunkiloma.

Kilometrien pituista kullan väristä kaupunkirantaa, Las Canterasia, pidetään yhtenä Euroopan parhaimpana kaupunkirantana. Veguetan historiallisessa kaupunginosassa voisi puolestaan viettää päiväkausia tutkien värikkäitä pikkukujia ja upeaa arkkitehtuuria.  

Sää on aurinkoinen, lämpöä Suomen kesän verran

Gran Canarian etelärannikolla sää on pääsääntöisesti mukavan aurinkoinen ja päivisin lämpöä on talvikaudella reilut 20 astetta. Pohjoisrannikolla sen sijaan on hieman pilvisempää ja viileämpää. Parin viikon aikana etelärannikolle taisi sattua vain yksi pilvisempi päivä.

Aurinkoisinakin päivinä tuuli kuitenkin viilentää fiiliksiä sen verran, että rannalla ei oikein tehnyt mieli bikineissä keikistellä. Hotellin uima-altaalle tuuli ei päässyt ihan niin pahasti puhaltamaan, joten aurinkotuolissa makoili ihan mielellään. Sekä merivesi että hotellien uima-altaiden vesi oli omaan makuun vähän liian viileetä ja sen takia uimiset jäi tällä reissulla kokonaan väliin.

Iltaisin heti kun aurinko laskee niin lämpötilat tippuvat ja kylmyys valtaa alaa. Yölämpötila Gran Canarialla on 15 asteen kieppeillä ja viileä tuuli lisää kylmyyden tunnetta, joten pitkät housut ja lämmin neule ovat iltaisin ihan must. Paikalliset pukeutuvat päiväsaikaan toppatakkiin, mutta ei siitä iltaisinkaan mitään haittaa ole. Ja hotellihuoneethan on kylmiä ja kolkkoja, ja mikäli lämmitystä ei ole niin kylmä kyllä tulee ja kurkku on koko ajan käheänä. Vilukissoille suosittelen yöasuksi lämmintä flanellipyjamaa ja villasukkia.

Lähtisinkö Gran Canarialle uudestaan? Tämän kahden viikon reissun aikana tuli kierrettyä paikkoja ja tutkittua saaren antia ihan kiitettävästi, mutta toki näkemistä ja tekemistä jäi vielä vaikka kuinka paljon. Välttämättä ihan heti en ole palaamassa, mutta Suomen kylmän talven aikana Gran Canaria on helppo kohde, jonne lentää kuudessa tunnissa ja homma toimii, joten never say never, mutta seuraavaksi kuitenkin jonnekin ihan muualle. Moni on kehunut viereisiä La Gomeran ja La Palman saaria. Miksei siis niille suunnille seuraavaksi jos Kanariansaarille vielä palaan.

Kerro alla olevassa kommenttikentässä minkälaisia kokemuksia, ihastuksia tai vihastuksia sinulla on Gran Canariasta?

Lue myös:

Thaimaan saarihyppely: Paratiisisaaret Koh Yao Yai ja Koh Yao Noi

10 Mieleenpainuvinta matkakokemusta ja kommellusta

Itä-Helsingin historiallinen lähiluontokohde Mustavuori – villieläimiä, lehtoja, luolia, linnoituksia ja rotkoja

Hanko – Täydellinen kotimaan kesälomakohde ja ihastusta ensisilmäyksellä

Tallinnan uudistettu kauppahalli Balti Jaama Turg – Hitti vai huti?

10 Hyvää syytä matkustaa Gdanskiin

Tunisian hintataso – Mitä maksaa kaksi viikkoa Tunisiassa

How to Get 10% off Your Next Hotel Stay with Booking.com

Seuraa seikkailuja: Facebook | Instagram | Twitter

Advertisement

Author: Piia | Ticket to Adventures

Captivating travel stories from around the world, near and far, by an experienced traveller and adventurer.

7 thoughts on “Gran Canaria – kokemuksia, ihastuksia ja vihastuksia

 1. Kokeilepa seuraavaksi Lanzarotea. Yllätti meidät positiivisesti täysin! Kaunista arkkitehtuuria karun kauniilla saarella. Hyvät ajotiet sekä erilliset tiet pyöräilijöille ja jalankulkijoille ainakin Puerto del Carmenissa.

  Like

 2. Las Palmas on yksi suosikkikohteistani. Olen jopa julkaissut toissa vuonna Las Palmas -oppaan, jossa on 45 Las Palmasin käyntikohdetta (ja 11 retkikohdetta Las Palmasin ulkopuolelle).

  Like

 3. Oikein kattava kuvaus Gran Canariasta. Tuosta autonvuokrajutusta on myös omia kokemuksia. Ei saatu vuonna 2020 Wienissa mitään järkevänhintaista autoa käyttöön. Itse asiassa aivan sikamaisen hinnan jouduimme lopulta autosta maksamaan. Oli kyllä ensimmäisen ja viimeinen kerta, kun autoa ei olla etukäteen varattu.

  Like

 4. Mielestäni on yleistiedon puutetta sanoa saaria turistirysiksi, kun ne ainoat rysät ovat muutamat paikat etelässä ja lounaassa eli luonnollisesti juuri siellä, joissa sää on lämpimin.
  Espanjassa on hyvin normaalia nähdä yläosattomia, samoin monilla Kreikan saarilla esim. Koufonisialla ja melkein kaikki Kroatian rannat ovat ainakin puoliksi nudisteille varattuja.

  Like

 5. Omasta Kanarian reissustani on jo yli 30 vuotta, mutta olen harkinnut patikointikohteeksi.
  Tuo on yllättävää, ettei hyvää ruokaa löytynyt, vaikka saarilla on ihan oma paikallinen ruokakulttuurinsa. Eihän se toki varmaankaan näy turistikohteissa, joissa on totuttu tekemään sitä tyypillistä pihvi ja ranskikset -tyyliä matkaajien makuun.
  Harmi, kun alueen viinit ja omat ruoat voisivat juurikin nostaa mainetta ja tuoda uudenlaista matkailijaprofiilia.

  Like

 6. Ei ulkotiloissa maskipakkoa ollut, kun itse marras-joulukuussa olin Gran Canarialla.
  Inglesissä on kyllä hyvät ravintolat vähissä, mutta muutama poikkeus toki löytyy.

  Las Palmasissa taas hyviä ravintoloita on pilvin pimein. Camino al Jamonal oli edellisen reissun voittaja.
  Las Palmas on kyllä hieno kaupunki.

  Like

 7. thaimaassa käyny 7 kertaa. nyt teneriffa 4 kk ja canarialla olin 2 kk kun menee pois turistipaikoista luontoo,espanjalaisiin kyliin saa oikean tunnelman. toki thaimaa paras,mut espanjaa helpompi mennä nyt.

  Like

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.