Ticket to Adventures

Travel blog from around the world, near and far.

ramsinniemen luonnonsuojelualue lähiluonto helsinki

Lähiretkeilyä Ramsinniemen luonnonsuojelualueen pitkospuilla lehtipuulehtojen katveessa, Helsinki

4 Comments

Joskus vuosia vuosia sitten olen käynyt pyöräilemässä Itä-Helsingin Ramsinniemessä Vuosaaren lounaisosassa. Mutta vasta viime viikolla kuulin, että Ramsinniemestä löytyy kaunis ja pieni luonnonsuojelualue, jossa pääsee nauttimaan monimuotoisesta luonnosta pitkospuita pitkin upeiden merimaisemien äärellä.Koskaan aiemmin elämässäni ei ole tullut ulkoiltua ja retkeiltyä luonnossa näin paljon kuin nyt koronan aikana. Luonnossa liikkuminen on muutenkin iän myötä noussut entistä tärkeämmäksi henkireiäksi kiireisen arjen keskellä.

Monen negatiivisen asian rinnalla koronalla on ollut onneksi paljon positiivisiakin vaikutuksia omaan elämään. Luonnossa liikkuminen, ulkoilu, retkeily, kehon ja mielen rauhoittuminen vain muutamia mainitakseni.

Ja mikä parhainta, luonto aukeaa suoraan omalta kotiovelta täällä Helsingissä. Olen jo aiemmin hehkuttanut Itä-Helsingin hienoja lähiluontopaikkoja, mm. Mustavuoren luolia ja lehtoja, Kallahdenniemen hiekkadyynejä ja luonnonsuojelualuetta, Roihuvuoren kirsikkapuistoa, Roihuvuoren japanilaistyylistä puutarhaa ja Sipoon Kaunissaarta. Ja lisää tutkittavaa täältä idästä löytyy vaikka kuinka paljon: Ramsinniemi, Uutela, Kasakallio ja Sipoonkorven kansallispuisto ihan vain muutamia mainitakseni.Ihana aamuaurinko tulvii isoista ikkunoista sisään keväisenä aamuna. Täydellinen sää retkeilyyn Itä-Helsingin lähiluonnossa! Aamiaisen jälkeen pakkaan retkirepun ja hurautan polkupyörällä Vartiokylän lahden ja Meri-Rastilan rantojen kautta Ramsinniemelle.

Niemen läpi kulkeva tie, Ramsinniementie, on kapea, mutkainen ja mäkinen. Pyörä kulkee kuin unelma. Sää alkaa lämmetä ja aurinko paistaa upeasti päin kasvoja ja lämmittää mukavasti kokomustia vaatteitani. Kesä on saapunut kaupunkiin, mikä ihana tunne!

Matkan varrella pilkottaa siellä täällä huviloita. Kuten Kallahdenniemeltä, myös Ramsinniemeltä löytyy lukuisia 1900-luvun alusta peräisin olevia historiallisen hulppeita ja arkkitehtonisesti arvokkaita merenrantahuviloita.

Muutama auto on parkissa Ramsinniementien varressa sijaitsevan luonnonsuojelualueen pienellä pysäköintialueella. Parkkeeraan pyöräni ryteikön puolelle ja suuntaan polkua pitkin metsään. Alueen ensimmäiset pitkospuut alkavat heti autojen takaa.

Vaikka puolenpäivän aurinko paistaa jo korkealta, niemen pohjoispuolella sijaitsevan luonnonsuojelualueen metsässä on pimeää, varjoisaa ja jopa hivenen synkkää. Rinne viettää alaspäin kohti merta.Vartiokylänlahteen rajoittuva rantametsä sulkee sisäänsä kuusikkoa ja männikköä, jotka muodostavat lehdon suojavyöhykkeen. Lehtipuulehdon puolella puustossa edustettuina löytyy pihlajia, saarnia ja haapoja. Ramsinniemen lehto taitaakin kuulua pääkaupunkiseudun edustavimpiin rannikkolehtoihin. Se on rauhoitettu vuonna 1990, ja se on myös mukana valtakunnallisessa lehtojensuojeluohjelmassa.

Pienestä pinta-alastaan huolimatta Ramsinniemen luonnonsuojelualueen lehto on kasvillisuudeltaan monipuolinen ja runsaslajinen, ja sieltä löytyy myös harvinaisia kasvillisuustyyppejä ja kasvilajeja. Vaihtelevasta maastosta löytyy upean rantaviivan lisäksi kallioita, laaksoja, metsiä, puroja, muinaisrantoja ja jopa suoalueita.

Alhaalla merenpinnan tasossa isot saniaisen näköisen vihreät kasvit reunustavat pitkospuita. Linnut visertelevät pirteästi. Metsän puolella valkovuokot kukkivat kauniisti isoina ryppäinä. Keltaiset rentukat ovat vallanneet meren puoleisen kaistaleen. Kultainen kaislikko huojuu merituulessa.ramsinniemen luonnonsuojelualue lähiluonto helsinkiramsinniemen luonnonsuojelualue lähiluonto helsinkiPitkospuut ulottuvat vain lyhyen matkaa kosteimpien paikkojen yli. Ramsinniemen luonnonsuojelualueen metsäpolut ovat hyväkuntoisia ja helppokulkusia, vaikka jalkoihin toki kannattaa kapeilla metsäpoluilla katsella, sillä puunjuuria, kuoppia ja kivenlohkareita sattuu matkan varrelle paljon. Alueen muutamat pääreitit ovat kuitenkin leveitä ja sorattuja.Metsän keskeltä poikkean Rastasniemen kallioille ihailemaan merimaisemia. Kuivilla kallioilla kasvaa kauniita mäntyjä.

Täältä niemen pohjoisrannalta avautuu näkymät kaupungin puolelle. Roihuvuoren lautasmainen vesitorni siintää horisontissa. Vastarannalla aurinko välkkyy Marjaniemenrannan hulppeiden rantatalojen ikkunoista. Purjeveneitä lipuu hitaasti ohi upeassa kesäauringossa kylpien. Muutama melojakin on lähtenyt vesille.ramsinniemen luonnonsuojelualue lähiluonto helsinkiKallioiden jälkeen löydän itseni kuunsirpin muotoiselta pikkukivien peittämältä rannalta. Tässä kohtaa on hyvä hetki istahtaa alas kaatuneelle puunrungolle ja vain nauttia luonnon hiljaisuudesta ja merimaisemien kauneudesta. Harmi, ettei aurinko paista tänne Ramsinniemen varjoiselle pohjoisrannalle.Kapeita metsäpolkuja pitkin lähden nousemaan lehdon rinnettä ylöspäin kohti Ramsinniementietä. Keskellä metsää vastaan tulee laaja rykelmä isoja sammaleen peittämiä kiviä, jotka kertovat omaa tarinaa alueen pitkästä historiasta.Ylitän Ramsinniementien ja jatkan niemen etelärannan puolelle. Rauhoittamaton eteläpuoli ja luonnonsuojelualueen myötä rauhoitettu pohjoispuoli ovat melkeinpä toistensa vastakohtia. Pohjoisranta on varjoista lehtipuuvaltaista rehevää ja kosteaa lehtoa. Eteläranta on puolestaan aurinkoinen, valoisa ja kuivempaa sekametsää, jossa on matalia mereen ulottuvia mäntyjen raamittamia kallioita Koivunokan kohdalla.

Koivunokan kallioilta avautuu hienot näkymät Itä-Helsingin saaristoon ja Kallahdenniemelle. Jään kallioille hieman pidemmäksi aikaa nauttimaan lämpimästä auringonpaisteesta. Kesän ensimmäinen auringonpalvoja makoilee uimapuvussaan kallioiden ja kivien lomassa omassa hiljaisuudessaan. Mereltä puhaltaa vieno mutta viileähkö tuuli, hyrrr. Vilukissana kiedon villapaitaa tiukemmin yläkroppani ympäri, ja samalla ihailen vanhemman naisen rohkeutta auringonpalvomiseen 15 asteen lämmössä.Kyllä kannatti taas tulla tutkimaan uusia lähiluontokohteita! Tämä pieni pyrähdys Ramsinniemen luontoon oli ihanan virkistävä kokemus, ja niin lähellä omaa kotia ja Helsingin keskustaa. Uskomatonta että tällaisia helmiä löytyy Itä-Helsingistä aivan vierivieressä!

Ramsinniemen ulkoilualue on kokonaisuudessaan melko pieni. Kävelyä kertyi vain 4 km verran. Mutta aikaa tässä upeassa luontokohteessa kului ihan huomaamattomasti kolme tuntia!

Miten ihanaa onkaan nautiskella luonnon rauhasta ilman mitään kiirettä. Katsella ja käyskennellä, istuskella kallioilla ja rannoilla kaikessa hiljaisuudessa maisemia ihaillen, kuunnella metsän huminaa ja lintujen sirkutusta. Tutkia eloon herääviä kasveja ja kukkia. Räpsiä valokuvia. Ja vain olla ja nauttia.

Missä Ramsinniemi sijaitsee? Miten Ramsinniemeen pääsee?

Ramsinniemi on Itä-Helsingin Vuosaaren lounaiskulmassa merelle työntyvä parin kilometrin mittainen metsäinen niemi ja vanha huvila-alue. Ramsinniemen luonnonsuojelualue löytyy niemen pohjoispuolelta päätien ja Vartiokylänlahden välistä.

Alueelle pääsee helposti julkisilla liikennevälineillä, mutta ei luonnollisesti ihan perille asti, joten pieneen kävelyyn kannattaa varautua. Rastilan metroasemalta on muutaman kilometrin kävelymatka. Bussilla 560 pääsee sekä Rastilan että Vuosaaren metroasemilta hieman lähemmäksi Meri-Rastilan tien ja Ramsinniementien risteykseen, josta loppumatkan voi taittaa jalkaisin.

Polkupyörällä paikalle pääsee todella vaivattomasti. Asfaltoitua Ramsinniementietä pitkin on hyvä ajella. Luonnonsuojelualueen kupeesta Ramisinniementien varresta löytyy autoilijoille muutama pienehkö parkkipaikka, johon mahtuu muutamia autoja.

Ramsinniemen luonnonsuojelualue | Ramsinniementie, 00980 Helsinki

Lue lisää Helsingin upeista lähiluontokohteista:

Mustavuori | Kallahdenniemi | Kaunissaari

Isosaari | Vallisaari & Kuninkaansaari | Lonna

Uunisaari | Liuskasaari | Lammassaari

Töölönlahti | Helsingin Talvipuutarha | Lapinlahti | Helsingin siirtolapuutarhat

Roihuvuoren kirsikkapuisto | Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha | Haagan Alppiruusupuisto

Seuraa seikkailuja: Facebook | Instagram | Twitter

Advertisement

Author: Piia | Ticket to Adventures

Captivating travel stories from around the world, near and far, by an experienced traveller and adventurer.

4 thoughts on “Lähiretkeilyä Ramsinniemen luonnonsuojelualueen pitkospuilla lehtipuulehtojen katveessa, Helsinki

 1. Näyttääpä monipuoliselta kohteelta! On metsää, hiekkarantaa ja tuollaista kaunista karua kalliorantaa. Jälleen kerran oikein hyvä muistutus, että läheltäkin löytyy kauniita kohteita!

  Like

  • Ramsinniemi on kerrassaan ihana paikka lähiluontoretkille. Kätevän lähellä kotia ja kaupunkiasumista, mutta paikanpäällä on niin hiljaista, rauhallista ja kaunista, että voi hyvin kuvitella olevasta jossain toella kaukana sivistyksestä.

   Like

 2. Lovely pictures. – Kristin

  Like

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.