Ticket to Adventures

Travel blog from around the world, near and far.

kokemuksia kallahdenniemi helsinki

Hienoja hiekkadyynejä, rentoa rantaelämää ja lumoavaa lähiluontoa Kallahdenniemellä, Helsinki

Leave a comment

Ihan uskomatonta miten paljon kaunista luontoa Itä-Helsingistä löytyykään! Kallahdenniemestä on viime vuosina tullut oma suosikkipaikkani. Tänne on kiva tulla haukkaamaan raikasta meri-ilmaa reippailun merkeissä. Kallahdenniemellä sijaitsee myös yksi kieltämättä Helsingin hienoimpia hiekkarantoja upeine hiekkadyyneineen ja suhisevine kaislikkoineen, joten rento rantaelämä hiekkadyyneillä on toinen seikka, joka minua tänne vetää.Kallahdenniemi kurottuu etelän suuntaan keskeltä Vuosaarta. Alueelta löytyy lukuisia vanhoja kesähuviloita ja kalastajatorppia sekä myös nykyaikaisempia asuintaloja ja uudenkarheita modernin arkkitehtuurin luomuksia. Kallahdenniemellä sijaitsee useita uimarantoja, ulkoilualueita ja luonnonsuojelualueita. Koko niemi kuuluukin valtakunnalliseen harjujensuojeluohjelmaan. Kallahden humiseva harju ja niemen kärjen upeat rantaniityt on rauhoitettuja luonnonsuojelualueita.Pelkästään jo itse matka niemen tyvessä sijaitsevan harjun läpi on upea luontoelämys. Harju taitaa olla jopa ihan ainoa laatuaan Helsingissä. Mahtipontinen Helsingin korkein ja hulppea honkametsä humisee karun luonnon tunnelmaa. Tie Kallahdenniemen kärkeen kulkee keskellä harjua ja harjun molemmin puolen löytyy ulkoilupolkuja. Hiekkapohjainen harju levittäytyy molemmille puolille upeina hiekkarantoina ja niemen kärjessä kauniina hiekkadyyneinä, jotka jatkuvat vedenalaisena hiekkasärkkänä merelle.

Parkkeeraan polkupyöräni Kallahdenniemen uimarannan kioskirakennuksen viereen. Samassa yhteydessä sijaitsee myös wc:t ja pukuhuoneet, sekä ilmoitustaulu, josta voi käydä katsomassa veden lämpötilan, vain 17 astetta, käääk miten kylmää!Suuntaan kulkuni suoraan hiekkadyyneille, jossa on aamutuimaan vielä mukavan rauhallista. Ennen kuin päästän itseni lekottelemaan lämpimälle rantahietikolle, käyn reippailemassa niemen kärjen luonnonsuojelualueella. Polut kulkevat kevyessä aamutuulessa huojuvan rantaheinikon läpi. Niemen kärkeä kohden mennessä heinikko muuttuu metsäksi, rantaviivaa kaunistaa kalliot ja ulappa siintää silmissä. Tämä on hyvä paikka myös tähyillä lintuja.Kalliolle on mukava istahtaa hetkeksi ja vain nauttia maisemista ja hiljaisuudesta. Länsipuolen maisema on saaristomaisen avara. Idän puolella horisontissa näkyy Aurinkolahden asuinalue ja Vuosaaren sataman nosturit.Niemenkärjen ympäri pääsee kiertämään luontopolkuja pitkin. Alue ei ole kooltaan mikään jättisuuri, joten niemenkärki on nopeasti kierretty.Kallahdenniemen hiekkaranta tuntui jo tässä vaiheessa aamupäivää ihanan houkuttelevalta, sillä lämpömittarissa oli asteita jo hellerajan yli. Muutamia muitakin ihmisiä oli jo tässä vaiheessa löytänyt tiensä rannalle, joten en saanutkaan dyynejä ihan kokonaan itselleni. Löysin katseilta suojaisan paikan rantakaislikon lomasta ja täällä sitten kelpasikin mukavasti köllötellä ja nauttia auringosta. Varpaita kävin välillä kastelemassa lämpimässä matalassa rantavedessä. Vesi oli todella matalalla, joten ei täällä oikeastaan uimaan olisi pystynytkään.Veden ollessa matalalla, läheisille luodoille pääsee helposti käymään kahlaamalla tai joskus jopa ihan kuivin jaloinkin vedenalaista hiekkasärkkää pitkin. Nyt ihmiset kahlasivat jopa useiden satojen metrien päähän rannalta ja vesi näytti ulottuvan heitä vain napaan asti. Joten Kallahdenniemen uimaranta on hyvä ja matala ranta lapsiperheille. Paikalla on näin kesäaikaan myös Helsingin kaupungin rantavahdit, jotka puna-keltaisissa asuissaan päivystävät omalla korokkeellaan.Kesäpäivä Kallahdenniemellä vierähtää leppoisasti ulkoilun ja rantaelämän merkeissä. Hiekkarannan tuntumassa on myös grillipaikkoja ja lasten leikkialue, joten täällä on helppo viihtyä ja viettää mukava kesäpäivä raikkaassa ulkoimassa luonnon helmassa.

Kallahdenniemi on kyllä hieno päiväretkikohde ainutlaatuisen ja monimuotoisen luontonsa ansiosta ja kannattaakin varata kunnolla aikaa ja nautiskella paikasta, sillä toista tällaista ei Helsingistä löydy!

Miten Kallahdenniemelle pääsee?

Kallahdenniemelle kannattaa saapua polkupyörällä tai kävellen. Rastilan metroasemalta on Kallahdenniemen hiekkarannalle matkaa kolmisen kilometriä, ja kuten aiemmin jo taisin mainita, se itse matka harjun läpi on mieletön luontoelämys, jota ei todellakaan pysty kokemaan samalla tavalla, jos paikalle hurauttaa autolla.

Kallahdenniemi | 00980 Helsinki

Lue lisää Helsingin upeista lähiluontokohteista:

Ramisinniemi | Mustavuori | Kaunissaari

Isosaari | Vallisaari & Kuninkaansaari | Lonna

Uunisaari | Liuskasaari | Lammassaari

Töölönlahti | Helsingin Talvipuutarha | Lapinlahti | Helsingin siirtolapuutarhat

Roihuvuoren kirsikkapuisto | Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha

Seuraa seikkailuja: Facebook | Instagram | Twitter

Author: Piia | Ticket to Adventures

Captivating travel stories from around the world, near and far, by an experienced traveller and adventurer.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.