Ticket to Adventures

Travel blog from around the world, near and far.

paras matkakokemus koronavuosi 2020

10 Mieleenpainuvinta matkakokemusta ja kommellusta vuonna 2020

2 Comments

Kyllä koronavuosi 2020 oli täysi floppi. Monen asian suhteen. Kaikki suuret suunnitelmat unelmien reissuvuodesta menivät tietenkin murskaksi ja reissut peruuuntuivat yksi toisensa jälkeen kun korona iski maaliskuussa. Myös omat henkilökohtaiset kasvutavoitteenikin pirstaloituivat vuoden mittaan yksi kerrallaan.

Nyt kun tammikuu alkaa olla jo loppusuoralla ja olen saanut hieman otettua etäisyyttä viime vuoteen ja koronan aiheuttamaan reissuahdinkoon, niin tässä kohtaa pystyn jo jopa ihan hyvillä mielillä katsomaan taaksepäin, koska tiedän, että jotain parempaa on jossain vaiheessa tänä vuonna toivottavasti tiedossa.

Ja okei, vaikka pettymyksiä oli viime vuonna vaikka muille jakaa, niin lohduttavaa tietty on että tilanne oli globaalisti meille kaikille samanlainen. Tällaiselle maailmankansalaiselle, joka on elämänsä aikana tottunut reissaamaan, tulemaan ja menemään pitkin poikin maailmaa niin paljon kuin sielu sietää ja kukkaro kestää niin viime vuoden pysähtyminen ja paikallaanolo oli kaikilta osin vaikea juttu.

Kaikesta koronakurjuudesta huolimatta onneksi viime vuoden alussa ennen kuin maailma sulkeutui kerkesin kuitenkin seikkailemaan Shanghaissa ja hyppelemään Thaimaan hiljaisilla paratiisisaarilla.

Kesällä nautin Suomen upeasta hellekesästä ja tuin parhaani mukaan omalta osaltani kotimaanmatkailua useamman road tripin verran pitkin Suomen upeaa rannikkoa. Heinäkuussa kun maailma hetkeksi aikaa palasi lähes normaaliin ja rajat avautuivat niin suuntasin Baltiaan kiertelemään Viroa, Latviaa ja Liettuaa maiden koronarajoitukset huomioiden.paras matkakokemus koronavuosi 2020Monet ihmiset aina laskevat kuinka monessa maassa ovat vuoden aikana käyneet ja kuinka monta maata on jo kokonaisuudessaan nähtynä. Itse en näistä niinkään pidä kirjaa enkä kerää maita, mutta ei tuo koronavuoden saldo, 5 maata, joista 3 uutta, mikään ihan täysi floppi kuitenkaan ole. Huonomminkin olisi voinut mennä. Ja vitsiläinen mitä kaikkea upeaa täältä kotimaastakin löytyy kun lähtee vaan tutkimaan paikkoja!

Eli summa summarum, kyllä viime vuonna koronasta huolimatta kuitenkin ehdin nähdä maailmaa ja hankkia ikimuistoisia kokemuksia maailman eri kolkista. Monenlaista sattui ja tapahtui, kaikenlaista kivaa mutta myös erikoisia kommelluksiakin, ja muutama vaaranpaikkakin oli matkassa mukana. Näitä on mukava muistella, joten pistetään kehiin 10 mieleenpainuvinta kokemusta ja kommellusta vuodelta 2020:

1. Suuret seikkailut Shanghain metrossa

Maailman suurissa metropoleissa kun liikkuu metrolla niin saa kyllä olla tarkkaavainen, jotta löytää perille ja vielä tarpeeksi ajoissa. Erityisesti Shanghaissa, jossa metroverkosto on hippasen laajempi kuin meillä täällä Helsingissä.

Välimatkat on Shanghaissa pitkät, kaupungin laidalta toiselle saattaa metromatka kestään neljä tuntia – kyllä, neljä (4) tuntia! Ja lisäksi Shanghaissa ihmisiä riittää 28 miljoonan verran, joten ruuhka-aikaan metrossa lievästi sanottuna saattaa olla hieman tungosta. Kun väljyyteen ja fyysiseen etäisyyteen tottunut suomalainen kohtaa nämä kaikki asiat samanaikaisesti syvällä maan alla yhdistettynä toimimattomaan ilmastointiin, niin siinä on kaikki ainekset paniikkikohtaukseen.

Paniikkikohtaukselta onneksi vältyin Shanghaissa, mutta metrosäätöjen takia meinasin myöhästyä jatkolennolta.

Lensin Shanghaihin Helsingistä yölennolla, jonka aikana en juurikaan saanut nukuttua. Aamulla tokkuraisena lähdin kiertelemään Shanghain keskustaan, energiaa riitti ja olin ihan innoissani – olihan tämä  ensimmäinen kertani koskaan Kiinassa.

Illalla matkalla jatkolennolle hyppäsin kaupungin keskustasta metroon, joka näppärästi kulkee suoraan lentokentälle vajaassa puolessatoista tunnissa. Pitkä aika istua metrossa, mutta aikaa oli hyvin ennen lennon lähtöä. Heti kun istahdin paikoilleni metron penkille, niin rupesi ihanasti ramaisemaan ja suljin silmäni toviksi.

Hupsista. Tunnin torkkujen jälkeen havahduin hereille ja ihmettelin muutaman hetken, että mikä maa mikä valuutta. Totesin, että reppu ja kaikki arvotavarat oli vielä tallella, perfect! Metrossa oli lisäkseni enää muutama muu matkustaja ja aloimme jo lähestymään metrolinjan vikoja pysäkkejä. Ihmettelin, ettei kellään ollut matkalaukkua mukana, vaikka olimme vain pari pysäkkiä lentokentältä. Sitten ohimennen vilkaisin ikkunasta pysäkin nimeä, jolle metromme juuri pysähtyi ja tsekkasin seinällä olevaa metrokarttaa. Kauhukseni tajusin, että ei hemmetti, olin ottanut oikean metron, mutta täysin väärään suuntaan! Mikä amatöörimäinen moka. Miten tämä on mahdollista ihmiselle, joka on reissannut maailmalla yli 20 vuotta!?

Löysin itseni aivan väärältä puolella kaupunkia. Lennon lähtöön oli kolme tuntia. Paniikki. Ekana tietty tsekkasin karttaa ja pohdin, olisiko viisainta nousta maan pinnalle ja hypätä taksiin. Ruuhkat on tämän kokoisessa kaupungissa varmaan törkeät, joten päätin että hyppään vaan toiseen suuntaan menevään metroon ja toivon sormet ja varpaat ristissä, että ehdin lennolle.

Joten ei muuta kuin puksuttelin metrolla tunnin verran keskustan läpi takaisin lentokentän suuntaan. Onneksi keskustan ulkopuolelta kulkee myös nopea luotijuna lentokentälle. Lennosta hyppäsin hitaasta metrosta supernopeaan luotijunaan, joka kulkee 430 km/h. Ensinnäkin, wau mikä kokemus! Matka-aika lentokentälle oli nopeat 8 minuuttia (metrolla 1h). Ehdin lentokentälle ruhtinaalliset 20 minuuttia ennen lähtöselvityksen sulkeutumista. Ihan voittajafiilis. Pieni jännitys elämässä on aina paikallaan!

2. Unelmien paratiisiranta Koh Yao Yailla Thaimaassa

En ikinä uskonut, että Thaimaasta löytyy vielä rauhallisia paratiisisaaria, mutta Phuketin ja Krabin välimaastossa Phang Nga -lahdella sijaitseva Koh Yao Yai on todellinen sellainen. Ja tämä unelmien palmuranta Laem Had Beach valloitti sydämeni aivan täysin. Kauniimpaa rantaa en ole missään nähnyt.

Lue lisää: Thaimaan saarihyppely: Paratiisisaaret Koh Yao Yai ja Koh Yao Noi

3. Sairaalareissut Koh Yao Noilla

Thaimaan Koh Yao Noi -saarella olin ehtinyt viettämään vasta yhden päivän ja heti onnistuin jo telomaan itseni sairaalakuntoon.

Saaren hiekkarannat on todella matalia ja laskuveden aikaan vesi vetäytyy satojen ja satojen metrien päähän rantaviivasta. Olin laskuveden aikana huomannut, että rantahiekassa oli siellä täällä todella paljon isoja ja teräviä kivenlohkareita ja nousuveden aikana uidessa pitää olla varovainen, jottei käy vahinkoa.

Noh, kävihän se vahinko. Tokana päivänä menin heti aamutuimaan rannalle polskuttelemaan kun vettä oli vielä sen verran että siinä ihan pystyi uimaan. Ihanaa, rentouttavaa ja virkistävää. Kunnes sitten astuin juuri sellaisen terävän kivenmurikan päälle, joka meni jalkapohjasta läpi ja aiheutti ison ja syvän avohaavan, joka mukavasti täyttyi hiekalla.

Sairaalakeikkahan siitä tuli, kun haava piti puhdistaa ja tikata umpeen. Aikamoisen paljon jännitti, että miten näin pienellä saarella sairaanhoito toimii ja miten tällaiset kuitenkin hyvin pienet perusasiat siellä saadaan hoidettua. Ja hyvinhän he hoitivat. Enkä itseasiassa ollut ainoa länsimaalainen potilas, muutamalle muulle näytti sattuneen vähän pahemmin.

Yhteistä kieltä meillä ei ollut hoitajien tai lääkärien kanssa. Ensin keskusteltiin puhelimen kielenkääntäjän avulla rokotusasiat läpi, kaikki oli niiden osalta onneksi jo valmiiksi kunnossa ja ei ollut myöskään haittaa siitä, että minulla oli mukana rokotuskortti, johon on merkitty kaikki elämäni aikana saamani rokotukset.

Ennen operaatiota sain jalkapohjaan useamman puuduttavan piikin. Sen jälkeen haava kaivettiin auki ja puhdistettiin hiekasta taskulampun valon avulla. Kaiken tämän jälkeen tikkaus olikin ihan lasten leikkiä. Sain hoito-ohjeet ja reseptit kipulääkkeisiin ja suuntasin apteekkiin noutamaan lääkkeet ja puhdistustarvikket. Loppuloma sitten menikin vähän reisille paketissa olevan jalan takia. Kaikki aktiviteetit ja vesileikit oli tietenkin kiellettyä, joten pötköttelyksi meni, mutta lepohan on hyvästä! Harmitti kyllä todella paljon etten enää päässyt snorklailemaan ja nauttimaan rantaelämästä.

4. Mopo lähti käsistä Koh Yao Noilla

Vaikka Koh Yao Noilla olin juuri saanut jalan tikattua ja jalka oli pienessä paketissa ja käyttökiellossa saarihyppelyn loppupätkän ajan, niin en silti ihan kokonaan malttanut olla paikoillani. Olihan se pakko päästä vähän kiertelemään saarta ja katselemaan paikkoja. Ja paras keino siihen on tietty hypätä skootterin selkään ja lähteä ajelulle. Samalla reissulla pääsin helposti käymään myös sairaalassa puhdistuttamassa haavaa ja hakemassa lääkärintodistuksen vakuutusyhtiötä varten. Kätevää.

Lähdin myös vähän liiankin uhkarohkeasti mopoilemaan huonokuntoisille ja syrjäisille pikkupoluille, joille ei tällaisella amatöörimopoilijalla ole kyllä mitään asiaa. Hyvin se mopoilu kuitenkin sujui ja päätin lähteä katsastamaan vielä yhden paratiisirannalta kuvissa näyttävän paikan.

Aluksi tie oli asfalttia kunnes se muuttui huonokuntoiseksi hiekkatieksi. Jyrkkä ja kapea ylämäki, joka oli pahasti monien vuosien monsuunisateiden runtelema koitui kohtalokseni. Ei ollut enää mitään tsäänssiä pitää tilannetta hallussa. Tuli vähän ongelmia. Ei mennä yksityiskohtiin mitä sattui ja miten, mutta huonosti olisi voinut käydä.

Huutelin viereisen talon pihalta pari paikallista poikaa apuun ja pyysin, että voisiko ne auttaa ja ajaa mun mopon mäen päälle, ettei tule enempää vahinkoa, ja pääsisin sitten jatkamaan matkaa. Mutta yhteisymmärryksessä tultiin siihen lopputulemaan, ettei turistien kannata edes lähteä yrittämään tästä eteenpäin koska tie on niin luokattoman huonossa kunnossa, että vain taitavimmat paikalliset kuskit selviää ehjin nahoin. Hattu kourassa käännyin ympäri ja jatkoin kohti maltillisempia moposeikkailuita. Tästä seikkailusta muistoksi jäi loppuloman ajaksi kipeä ja arka mustaksi muuttuva vasen jalka. Olisi voinut käydä huonosti, mutta onneksi ei käynyt, täytyy koputtaa puuta kop kop.

5. Lentokoneiden bongausta Phuketin Mai Khao Beachillä

Thaimaan reissun viimeisen yön ennen paluulentoa vietin Phuketin Nai Yang Beachillä, joka itse asiassa oli yllättävän positiivinen kokemus. Hiekkarantaa täällä riitää kilometritolkulla ja rantaa pitkin pääsee kävelemään aivan Phuketin lentokentän viereen, joka sijaitsee ihan Mai Khao Beaching rantahiekassa kiinni about 50 metriä vesirajasta.

Tämä on aivan täydellinen paikka lentokonebongareille. Laskeutuessaan lentokoneet lähestyvät lentokenttää meren puolelta, ja niiden mahaa voi melkein käytännössä koskettaa juuri ennen laskeutumista kun ne ylittää hiekkarannan. En ole lentokonefani, mutta tämä on niin erikoinen ja kreisi kokemus, että oli pakko tulla tänne bongaamaan koneita muiden innokkaiden seuraksi.

6. Hanko – aivan täydellinen kotimaan kesäkohde

Kesäkaupunki hanko on ollut mun bucket listillä jo todella todella pitkään ja vihdoinkin pääsin siellä viettämään aivan ihanat kolme päivää. Kauniita hiekkarantoja ja ne ihanan ikoniset pukukopit rannalla! Rento meininki, hyvä ravintolatarjonta ja upeat merimaisemat tekevät Hangosta mun suosikkikohteen Suomessa.

Lue lisää: Hanko – Täydellinen kotimaan kesälomakohde ja ihastusta ensisilmäykselläkokemuksia hanko

7. Bengtskärin majakan valloitus

Ihan kuten Hankokin, vierailu Bengtskärin majakalla oli ollut haaveissa jo vuosikausia. Hangostahan pääsee näppärästi päiväretkelle Bengtskärin majakkasaarelle, joten onnistuin nappaamaan monta kärpästä yhdellä iskulla. Karussa ulkosaaristossa on omanlaistaan eksotiikkaa ja vierailu pauhaavan meren keskellä korkeuksiin kohoavalle mahtipontiselle majakalle oli kokemuksena hyvin mieleenpainuva ja ainutkertainen.kokemuksia hanko

8. Kotimaan kuumaa rantalomaa Yyterin hiekkadyyneillä

Kuusi kilometriä pelkkää hiekkarantaa ja kumpuilevia hiekkadyynejä. Siihen lisäksi vielä yli kolmenkymmen asteen lämpötilat. Voiko tällaista tosiaan olla Suomessa? Uskomatonta mutta totta, joskus käy hyvä tuuri. Ensimmäisen kesälomaviikkoni kunniaksi suuntasin Poriin ja Yyterin hiekoille nauttimaan kuumasta rantalomasta kotimaassa.

Euroopan lämpimimmät kelit hellivät juuri tuolloin juhannusviikolla Yyteriä eikä loppupeleissä harmittanutkaan enää, että samana päivänä alkuperäisen suunnitelman mukaan lähtö kesälomareissulle olisi suuntautunut Kreikan saaristoon ja Albaniaan. En ollut koskaan aiemmin edes harkinnut Suomea rantalomakohteena, mutta joskus elämä yllättää positiivisesti.

9. Maailmanluokan ravintolaelämyksiä Riikassa

Riika on kuuluisa monipuolisesta ravintolatarjonnastaan. Yhdistettynä huokeaan hintatasoon Latvian pääkaupunki on varsinainen foodien mekka. Jumalaisia ravintoloita ja kahviloita löytyy sekä vanhasta kaupungista että sen ulkopuolelta.

Uskomatonta, että Riikassa fine dining -ravintolasta voi saada pääruoan jopa kymmenellä eurolla. Omiksi suosikkiravintoloikseni vajaan viikon mittaisella Riikan visiitillä nousivat vahassa kaupungissa sijaitseva Domini Canes ja viehättävässä Kipsalan kaupunginosassa herkullisen ruoan lisäksi upeita jokimaisemia tarjoileva Hercogs.

10. Kuurinkynnään hulppeat hiekkadyynit Liettuassa

Ihan parasta Baltian reissua pääsin kokemaan Liettuassa. Upea aurinkoinen rannikko ja hiekkarannat kutsuivat täälläkin luokseen sen jälkeen, kun olin viettänyt Riikassa tutkien kaupunkia lähes viikon verran.

Ja se, mitä Liettuasta löysinkään, oli jotain ihan mieletöntä: lähes sata kilometriä hiekkadyynejä ja upeaa koskematonta hiekkarantaa Kuurinkynnään kansallispuistossa (tunnetaan myös nimillä Neringa National Park, Curonian Spit ja Curonian National Park). Tämä Liettuan luonnonihme on myös Unescon maailmanperintökohde.

Wau, ihan tätä en osannut Liettualta odottaa! Kuurinkynnäs on jokaisen rantaa rakastavan paratiisi, jossa pääsee samalla myös viettämään aktiivista lomaa vaikkapa pyöräilyn ja autiomaahenkisten dyynivaellusten merkeissä. Vahva suositus! Tämä paikka on todellinen Batian salattu helmi. Tänne täytyy palata joku päivä!Vaikka mieli on monesti ollut maassa ja miljoonia kertoja on tullut surkuteltua sitä, miten viime vuosi oli todella epäonnistunut ja leimi koronan takia, niin oikeasti, nyt kun katson taaksepäin ja muistelen kaikkia näitä yllä mainittuja upeita kokemuksia ja kommelluksia niin ei koronavuosi 2020 nyt loppupeleissä ihan hanurista ollutkaan!

Paljon tuli nähtyä ja koettua, enkä näitä kokemuksia ja kohelluksia vaihtaisi pois mistään hinnasta. Täytyy sanoa, että ilman koronaa olisi kotimaanreissut ja Baltian tournee jääneet kyllä tekemättä, sillä normitilanteessa alkuperäisen suunnitelman mukaan Malediivit, Kreikka, Albania ja Berliini olisivat vieneet voiton. Onni onnettomuudessa ja mitä näitä kaikkia sanontoja nyt on, jotka tähän tilanteeseen sopii hyvin. 

Mitkä ovat sinun mieleenpainuvimmat reissumuistot viime vuodelta?

Lue myös:

Lähiretkeilyä Ramsinniemen luonnonsuojelualueen pitkospuilla lehtipuulehtojen katveessa, Helsinki

Itä-Helsingin historiallinen lähiluontokohde Mustavuori – villieläimiä, lehtoja, luolia, linnoituksia ja rotkoja

Hienoja hiekkadyynejä, rentoa rantaelämää ja lumoavaa lähiluontoa Kallahdenniemellä, Helsinki

Karun ulkosaariston lumoa Sipoon Kaunissaaressa

Tallinnan uudistettu kauppahalli Balti Jaama Turg – Hitti vai huti?

Tallinnan teollisuushenkinen Telliskivi ihastuttaa

10 Hyvää syytä matkustaa Gdanskiin

Tunisian hintataso – Mitä maksaa kaksi viikkoa Tunisiassa

How to Get 10% off Your Next Hotel Stay with Booking.com

Seuraa seikkailuja: Facebook | Instagram | Twitter

 

Author: Piia | Ticket to Adventures

Captivating travel stories from around the world, near and far, by an experienced traveller and adventurer.

2 thoughts on “10 Mieleenpainuvinta matkakokemusta ja kommellusta vuonna 2020

  1. Hienoja kuvia ja mukavia tarinoita. Mahtaa olla melkoinen melu tuolla “lentokonehiekkarannalla”, kun lentokoneet laskeutuu. Saa mennä surffailemaan turbiinien puhaltamiin aaltoihin 😀

    Like

  2. Aika hurja tuo metrokokemus, onneksi ehdit lentokentälle. Itselle Tokion metro oli ruuhkineen lähes epätodellinen kokemus. Ihmiset sulloutuivat ruuhka aikaan vaunuihin ja tuntui, että ihmisten väliin litistyy. Ruuhka-aikojen ulkopuolella ongelmia ei ole. Yyteri tosiaan on kiva, käveltiin siellä kesällä Lietteiden reitti ja käytiin Seikkailupuisto Huikeessa ja se olikin huippukokemus.

    Ensi kesää silmällä pitäen voisi pitää mielessä tuon Hangon ja majakkaretken. En ole Hangossa koskaan käynyt.

    Like

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.