Ticket to Adventures

Travel blog from around the world, near and far.

kokemuksia kaunissaari sipoo helsinki

Karun ulkosaariston lumoa Sipoon Kaunissaaressa

2 Comments

Kaunissaari on kaunis. Niemensä mukaisesti. Jo monia vuosia tämä Sipoon ulkosaaristossa sijaitseva helmi on ollut jokakesäisellä To do & see -listallani. Kyllä, kesäksi aina listaan paikkoja, joissa haluan käydä, ja asioita, joita halua tehdä. Toteuttaminen on onnistunut vaihtelevalla menestyksellä. Mutta parempi myöhään kuin milloinkaan, kesäpäivä Kaunissaaressa on siis nyt edessä.Kuumassa loppukesän aamupäivän auringossa poljen pyörällä reppu selässä kohti Vuosaaren Kalkkihiekantoria, mistä Norsölinen vesibussi Kaunissaareen lähtee. Olen alkuperäisestä aikataulustani myöhässä ja venesatamaan päästyäni kiroilen. Olisi pitänyt lähteä aiemmin kotoa liikkeelle. Paatin kannella ihmiset jo paistattelee päivää ja laiturilla kiemurtelee vielä pitkä jono. Eipä muuta kuin jonon jatkoksi, ja kaikki peukalot ylös ja varpaat ristiin, että mahdun matkaan mukaan.

Meno-paluulippu Kaunissaareen kustantaa 22 € ja maksu käy näppärästi pankkikortilla. Istumapaikkoja ei veneessä enää ole jäljellä, joten jään keikkumaan ulkokannelle kaiteen tueksi. Meri on Vuosaaren venerannassa kuin hernekeittoa. Miten sinilevää voikin olla näin paljon. Vene nytkähtää kevyesti liikkeelle. Merimatka alkakoon! Näkymät Aurinkolahteen ovat hienot. Tunnin kästävä merimatka Helsingin itäisen saariston läpi on miellyttävä kokemus ja maisemat huikean kauniita.Katselen opaskarttaa Kaunissaaren venelaiturin vieressä. Saari näyttää olevan kaksi kilometriä pitkä ja 800 metriä leveä. Sen pääsee kiertämään ympäri kävelyreittejä pitkin, matkaa kertyy rantareittiä pitkin viitisen kilometriä. Muutama kävelyreitti kulkee myös saaren halki. Ulkoilureitit on hyvässä kunnossa ja merkitty opasteilla. Saaren eteläpuolella on laajoja mereen asti ulottuvia kallioita ja kauniita hiekkarantoja. Keski- ja pohjoisosissa on enemmän metsää.

Lähden kävelemään leppoisasti Kaunissaaren ympäri rauhallisia metsäpolkuja pitkin puiden siimeksessä. Tämä vaikuttaa olevan suosittu paikka telttailijoiden keskuudessa. Telttoja on pystytetty niin meren rannalle kuin metsän keskelle.Värikkäät luonnonkukat kukkii kauniisti ja metsäpolkujen varrelta sieltä täältä löytyy myös mustikoita ja vadelmia. Suut makiaksi. Hyttyssuihke olisi tarpeen, sillä nälkäiset hyttyset hyökkäävät heti kimppuun kun pysähdyn paikalleni ihan vaikka vain muutamaksi sekunniksi.Kaunissaaren eteläosassa isot lämpimät kalliot kutsuvat luokseen ihailemaan aavoja merimaisemia. Vaikka ollaan jo ihan ulkomerellä, ei täällä silti tuule yhtään. Meri on aivan tyyni ja lämmin ilma seisoo paikoillaan. Mikä mieletön kesäpäivä! Voi tätä Suomen kesän ihanuutta. Kyllä näissä maisemissa sielu lepää ja mieli virkistyy.

Tässä kohtaa on hyvä ottaa eväät esille, rentoutua ja vain nautiskella olosta, elämästä ja ulkosaariston mielettömistä merimaisemista. Monet ovat ottaneet oman riippumaton mukaan. Olisinpa minäkin. Suljen silmäni ja otan pienet päikkärit kovalla kalliolla makoillen.Kaunissaaressa grillailu ja kevyt kokkailu onnistuu grillikatoksissa, joita on 5. Vesipisteitä löytyy katoksien yhteydestä ja ulkoilureittien varrelta useita, joten vettä saarelle ei kannata kantaa mantereelta asti. Kaunissaari on telttailijoiden paratiisi, mutta on täällä myös mökkejäkin vuokralla. Saunomaankin saarella pääsee. Kaunissaaren itärannalta löytyy suojaisa vierasvenesatama omalla veneellä tulijoille.Päikkäreiden jälkeen jatkan matkaa ja tovin reippailun jälkeen löydän tieni kauniille hiekkarannalle. Levitän pyyhkeen kuumalle hiekalle kaislikon kupeeseen, josta on hyvät näkymät merelle. Tästä paikasta voi hyvin tiirailla myös mitä kaikkea rannalla tapahtuu. Aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta ja ilma on ihanan kuuma. Ihan kuin olisi jossain todella kaukana kotoa, vaikka Helsinkiin on matkaa vain parikymmentä kilometriä. Harvoin näin upeat säät hellii Suomessa, joten kyllähän tästä pitää nauttia koko rahan edestä.En malttaisi millään siirtyä hiekkarannalta eteenpäin, mutta ennen paluumatkaa haluan vielä nähdä miltä Kaunissaaren itäosa näyttää. Koukkaan vierasvenesataman kautta vaaleanpunaisten maitohorsmien reunustamia polkuja pitkin saaren pohjoisrannan hevosenkengän muotoiselle hiekkarannalle. Kello käy kovaa vauhtia, joten en jää rannalle chillailemaan. Piipahdan rannan tuntumassa sijaitsevaan Kaunissaaren ravintolaan haukkaamaan voileivän ja kohotan kylmän karpalolonkeron onnistuneen retkipäivän kunniaksi. Terassin aurinkovarjon alla suupieleni kääntyvät väkisinkin ylöspäin kun tajuan, miten hieno tämä lämmin kesäpäivä täällä ulkosaariston luonnon helmassa onkaan ollut.Suosittelen Kaunissaarta kaikille niille, jotka ovat jo kokeneet ja nähneet Suomenlinnan ja muut Helsingin saariston ruuhkaisemmat saaret ja haluavat kokea jotain uutta. Kaunissaari on mukavan rauhallinen ja kauniin karu saari ihanan ”kaukana kaikesta”. Tänne täytyy kylä tulla retkelle ensi kesänä uudestaan!

Merimatka kotiinpäin sujuu leppoisasti lämpimässä iltapäiväauringossa tyynellä Suomenlahdella cruisaillen. Veneessä on huomattavasti väljempää kuin menomatkalla. Vaikuttaa siltä, että osa ihmisistä on jäänyt saarelle pidemmäksi aikaa. Eikä ihme, sillä Kaunissaari on todella otollinen paikka telttailuun luonnon keskellä. Erähenkisimmät voivat Kaunissaaressa toki viettää yönsä vaikka taivasalla riippumatossakin. Liian mukavuudenhaluisena ihmisenä minä suuntaan kulkuni kuitenkin kotia kohden.

Missä Kaunissaari sijaitsee?

Kaunissaari on Sipoon ulkosaaristossa noin 20 km Helsingistä itään, lähes avomerellä sijaitseva Helsingin kaupungin itäisin ulkoilusaari ja virkistyspaikka.

Miten Kaunissaareen pääsee?

Helpoiten Kaunissaareen pääsee Norsölinen yhteysaluksella, joka lähtee Itä-Helsingistä Vuosaaren Kalkkihiekantorilla sijaitsevasta laiturista. Vuosaaren metroasemalta on laiturille noin kilometrin kävelymatka. Meno-paluulippu Kaunissaareen kustantaa aikuiselta 22 €. Merimatka kestää tunnin verran.kokemuksia kaunissaari sipoo helsinki

Lue lisää Helsingin upeista lähiluontokohteista:

Mustavuori | Kallahdenniemi | Ramsinniemi

Isosaari | Vallisaari & Kuninkaansaari | Lonna

Uunisaari | Liuskasaari | Lammassaari

Töölönlahti | Helsingin Talvipuutarha | Lapinlahti | Helsingin siirtolapuutarhat

Roihuvuoren kirsikkapuisto | Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha | Haagan Alppiruusupuisto

Seuraa seikkailuja: Facebook | Instagram | Twitter

Author: Piia | Ticket to Adventures

Captivating travel stories from around the world, near and far, by an experienced traveller and adventurer.

2 thoughts on “Karun ulkosaariston lumoa Sipoon Kaunissaaressa

  1. Ai vitsi! Onpa nätin näköistä! Suokki on koluttu läpi jo moneen kertaan, joten tämä pitää laittaa korvan taakse. Itse asustelen muutenkin Vuosaaressa päin, joten olisi helppo ottaa tuo lautta Kaunissaareen. Ehdottomasti menee ensi kesän suunnitelmiin tämä saari =)

    Like

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.