Ticket to Adventures

Travel blog from around the world, near and far.

ikimuistoisimmat matkamuistot

Top 10 mieleenpainuvimmat matkamuistot vuodelta 2019

11 Comments

Taas on aikamoinen seikkailujen ja tapahtumien täyteinen vuosi takanapäin. Tässä vaiheessa vuotta, kun loppumetrit ovat enää jäljellä niin on hyvä taas rauhoittua, levätä ja katsoa mitä kaikkea kuluneena vuonna on tapahtunut ja missä kaikkialla on tullut seikkailtua ennen kuin sännätään taas uuden vuoden ja uusien seikkailujen pariin. Ja erityisesti mitkä olivat ne tämän vuoden ikimuistoisimmat ja mieleenpainuvimmat kokemukset. Maailmalla kun paljon reissaa niin aina tietenkin sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, se on aivan päivän selvää.Vuosi 2019 oli jälleen kerran reissujen suhteen mukavan monipuolinen, ottaen huomioon sen, kuinka kiinni olen ollut omissa kotimaisemissa Helsingissä arjen rumbaa pyörittäen ja ylipitkää työpäivää tehden.

Alkuvuodesta laitoin pitkästä aikaa reissuhaaveeni mustaa valkoiselle. Ja kuinka ollakaan, sitä visiota ja suunnitelmaa tässä on nyt sitten toteutettu pitkin vuotta. Vuoteen 2019 mahtui Suomen lisäksi 7 maata (Marokko, Viro, Puola, Malesia, Indonesia, Thaimaa ja Kiina) ja kymmeniä eri kaupunkeja. Kiinan Shanghai tuli vahingossa takavasemmalta mukaan kuvioihin vuodenvaihteen 2019–2020 reissulle.

Vuosi sitten vuodenvaihteessa kävin tosiaan seikkailemassa pitkin poikin Marokkoa. Alkuvuodesta tutustuin Tallinnassa kaupungin uusiin ja vanhoihin helmiin. Vappuna pyrähdin pitkäksi viikonlopuksi Gdanskiin, joka ylitti kaikki odotukset. Kesälomalla pääsin nauttimaan tropiikin lämmöstä Kuala Lumpurissa ja upeasta vedenalaisesta elämästä hienojen hiekkarantojen äärellä Pulau Wehin saarella Indonesiassa. Syksyllä painettiin tiukkaa tahtia töitä ja reissut jäi vain haaveeksi. Ja juuri nyt tätä juttua kirjoittaessani istun kiinalaisen lentoyhtiön Juneyao Airin dreamlinerin kyydissä nokka kohden Shanghaita, josta matka jatkuu kaupunkipyrähdyksen jälkeen Thaimaan saarien hiekkarannoille. Ei pöllömpää, vai mitä?

Mutta mennään nyt niiden ikimuistoisimpien reissukokemusten pariin. Ihan huikeita juttuja on tänä vuonna taas ehditty kokea ja nähdä! Näitä kyllä kelpaa muistella sitten joskus myöhemmin vielä kiikkustuolissakin.

1. Marrakesh oli ahdistava kokemus

Marokon Marrakeshista luodaan monesti todella mystiikan täyteinen ja tarunhohtoinen kuva Alladinin taikalamppuineen ja 1001 yön tarinoineen ja vaikka miten monella muulla eri tavalla. Omalla kohdallani Marrakesh oli todella suuri pettymys ja ahdistava kokemus. En löytänyt sitä kuuluisaa mystiikkaa ja magiikkaa, vaikka olin valmis ottamaan sen avosylin vastaan. Marrakeshistä eniten mielen päälle jäivät kapeat ja sokkeloiset vanhakaupungin kujat, joilla on kova tungos ja ilman laatu niin huono, että tukehtumisvaara on lähellä. En voi suositella allergikoille tai astmaatikoille, ilmansaasteet ovat vanhassa kaupungissa nimittäin todella suuri ongelma. Vanhakaupunki vaikutti olevan rakennettu turistien tarpeille ja kaikkien turistiroinien hinnat ovat naurettavan korkeat, jopa korkeammat kuin Suomessa, ja turisteilta yritetään kyllä nyhtää kaikki rahat pois. Lisäksi jäi epärehellinen fiilis paikallisista ihmisistä, jotenkin ilmassa oli jatkuva huijauksen maku eikä kenenkään sanaan voinut luottaa. Lue lisää:

2. Tallinnan helmet

Monesti Tallinnassa tulee pyörittä vain samoilla vanhoilla nurkilla vanhassa kaupungissa. Telliskiven ja Kalamajan alueilla olin kuitenkin joskus vuosia vuosia sitten käynyt kerran aiemmin ja ihastuin siihen kovasti, joten oli taas korkea aika käydä tutkimassa näitä alueita tarkemmin. Uudistettu Balti Jaama Turgin kauppahalli on erittäin miellyttävä paikka ja sieltä löytyy herkullista purtavaa street foodin ystäville. Telliskivestä puolestaan on viime vuosina kehittynyt viehättävä kulttuurin, ravintoloiden, baarien ja pikkuputiikkien keskittymä, joka huokuu historiaa, rosoista industrial-henkeä ja värikästä katutaidetta. Lue lisää:

3. Olutta ruokamyrkytykseen Kuala Lumpurissa

Juuri kotiinlähtöä edeltävänä päivänä sain todella rajun ruokamyrkytyksen Kuala Lumpurissa (epäilen saaneeni sen Indonesian puolelta Banda Acehin katukeittiöstä). Keho meni parissa tunnissa todella kuivaan ja heikkoon kuntoon, ja jotain troppia oli saatava. Vaappuvin jaloin selviydyin jopa hotellin kivijalassa sijaitsevaan 7-eleveniin asti tarkoituksena ostaa elektrolyyttejä ja muita olotilaa helpottavia troppeja. Kerroin tarpeeni myyjille monella eri kielellä elekielen tukemana mutta useasta yrityksestä huolimatta en tullut ymmärretyksi ja moneen kertaan ohjasivat minut oluthyllyn luokse. Siis oluthyllyn luokse!? Wtf? Tilanne oli niin koominen, etten tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa. Olutta ei tosiaan siinä olotilassa tehnyt mieli kun molemmista päistä tavaraa tuli ulos kuin tykin suusta. Kiersin kaupan hyllyt ympäri varmasti enemmän kuin parikymmentä kertaa ja puolen tunnin ihmettelyn ja kummastelun jälkeen elektrolyytit ja muut löytyivät kassamyyjän takana olevasta hyllystä.

Seuraavana aamuna alkoi elämäni pisin kotimatka. Lennot Dohan kautta Helsinkiin, naama valkoisena, kroppa ja mieli heikkona, happi lopussa. Toiveeni lentohenkilökunnalle oli: Minulle ei tarvitse tarjoilla koko lennon aikana mitään ruokaa eikä juomaa. Minulle ei tarvitse puhua mitään. Minut voi ohittaa kokonaan. Katsominenkin sattuu. Voi luoja. Tämä on ihan oma tarinansa. Selviydyin kuitenkin loppupelissä kotiin, mutta toipuminen ruokamyrkytyksestä kesti useita viikkoja. Jälkikäteen ajatellen järkevintä olisi ollut mennä Kuala Lumpurissa lääkäriin ja ottaa lääkkeet ja ravinto suoraan suoneen, niin olisin selvinnyt hyvin paljon vähemmällä.

4. Pulau Wehin vedenalainen paratiisi, Indonesia

Ihan tämän vuodes paras, ellei jopa elämäni huikein kokemus! Snorklailu tuhansien ja tuhansien värikkäiden trooppisten kalojen keskellä ja kilpikonnien kanssa. Pulau Wehiltä löytyykin todellinen vedenalainen paratiisi, jota ei edes tarvitse hakea kaukaa – koska parhaimmat koralliriutat ja snorklauspaikat löytyvät suoraan hiekkarantojen edustalta. Suuria kalaparvia, kilpikonnia, koralleja, turkoosia kristallinkirkasta vettä, aurinkoa, lämpöä, valoa. Mitä muuta voisi toivoa? ikimuistoisimmat matkamuistot

5. Petronas Twin Towersien valloitus Kuala Lumpurissa 

Nämä maailman korkeimmat kaksoistornit ovat olleet bucket listilläni jo vuodesta 1997 asti, jolloin lensin Kuala Lumpurin kautta Australiaan. Ja nyt vihdoinkin reilu 20 vuotta myöhemmin palasin vihdoinkin Kuala Lumpuriin ja pääsin valloittamaan tornit! Lensimme Kuala Lumpurin keskustan ylitse lennon loppuluisun aikana ja bongasin nuo mahtipontiset kaksoistornit jo lentokoneen ikkunasta. Kävin tähyilemässä tornien juurella useampaan otteeseen, koska pitihän tornien kanssa saada otettua hyvät valokuvat! Seuraavalla Kuala Lumpurin reissulla ehkä uskaltaudun korkeanpaikankammoisena myös tornien huipun näköalatasanteelle ihailemaan maisemia. ikimuistoisimmat matkamuistot

6. Batu Caves ja sateenkaariportaat, Kuala Lumpur

Tästä hullaantumisesta ja hulluudesta voi täysin syyttää Instagramia. Siis kuka jättäisi kokematta upeat sateenkaaren väreihin maalatut portaat, jotka kipuavat vuoren rinnettä ylös Batu Cavesin hindutemppeleliin Kuala Lumpurissa. Tätä paikkaa hehkutetaan Instagramissa ja kaikkialla somessa, ja paikka onkin todella suosittu, joten tänne kannattaa saapua aikaisin aamulla mikäli haluaa nauttia paikan kauneudesta ja rauhasta ilman kymmeniätuhansia turisteja. ikimuistoisimmat matkamuistot

7. Palmuparatiisi – Unelmien merimaisena Pulau Wehillä, Indonesia

Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Mikä ihana tunne herätä kolme viikkoa tässä palmuparatiisissa näin upeisiin merimaisemiin. Ihastella oman bungalowin parvekkeelta näitä maisemia ja upeita auringonnousuja kuuden aikaan aamulla. Tämä täydellinen palmuparatiisi löytyy Freddie’s Beach Resort -nimisestä paikasta Indonesian Pulau Wehin saarelta. Tämä on pala taivasta. Ei kauniimpaa.ikimuistoisimmat matkamuistot

8. Helleahdistus äärimuslimikaupunki Banda Acehissa, Indonesia

Sumatran pohjoisosassa sijaitseva Acehin maakunta tunnetaan tiukasta sharia-laista, joka asettaa paljon rajoituksia ihmisten elämään. Vaikka ulkona lämpötila hipoo neljääkymmentä astetta, niin muslimialueella kun ollaan, täytyy luonnollisesti pukeutua paikallisten tapojen ja normien mukaisesti eli päästä varpaisiin pitkiin peittäviin vaatteisiin. Oli tuskaista vetää sightseeingiä tuossa kuumuudessa pitkät vaatteet päällä ja huivi päässä, mutta maassa maan tavalla. Kannattaa suosia vaaleita värejä ja kevyitä materiaaleja. ikimuistoisimmat matkamuistot

9. Gdansk – Todella mielenkiintoinen ja helppo viikonloppukohde

Pitkä viikonloppu Gdanskissa oli enemmän kuin mitä ikinä osasin odottaakaan: mielenkiintoista kulttuuria ja historiaa, hyviä puolalaisia ja kansainvälisiä ravintoloita, edullisia ostoksia, Gdanskin värikkään vanhan kaupungin hurmiota, päiväretket Puolan Rivieranakin tunnettuun Sopotiin sekä Unescon maailmanperintökohde Marborkin linnaan. Gdansk vei sydämeni, tänne täytyy palata vielä uudelleen. Iso suositus! Lue lisää:

10. Marokon kuvankauniit rannikkokaupungit Essaouira ja Taghazout

Aiemmin jo kerroin, etten Marokon reissullani oikein lämmennyt Marrakeshille. Agadir ei myöskään saanut sydäntäni sykkimään, sillä kaupunki on kaukana aidosta Marokosta. Mutta Marokon rannikon pikkukaupungit Essaouira ja Taghazout puolestaan ihastuttivat oikein toden teolla kauneudellaan ja rentoudellaan. Taghazout on vasta kehittyvä pikkukylä, joka vetää puoleensa surffareita ja rennosta elämäntyylistä nauttivia. Essaouira on historiallinen kaupunki, jonka vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde, ja täällä voi helposti yhdistää kulttuuri-, ranta- ja aktiviteettiloman. Niin kaunista. Niin rentoa. ikimuistoisimmat matkamuistot

Mikä oli sinun reissuvuoden kohokohta?

Lue myös:

Tunisian hintataso – Mitä maksaa kaksi viikkoa Tunisiassa

How to Get 10% off Your Next Hotel Stay with Booking.com

Seuraa seikkailuja: Facebook | Instagram | Twitter

Author: Piia | Ticket to Adventures

Captivating travel stories from around the world, near and far, by an experienced traveller and adventurer.

11 thoughts on “Top 10 mieleenpainuvimmat matkamuistot vuodelta 2019

 1. Olipa hauska huomata, että olet ollut Pulau Wehillä ja Banda Acehissa. Juuri nimittäin varasin niihin majoitukset, ja vieläpä Freddielle!

  Täytyykö Banda Acehissa todella pitää huivia? Olen ollut siinä käsityksessä, että tavanomainen peittävä pukeutuminen riittäisi (polvet ja olkapäät piiloon, toki mielellään vielä pidempää vaatetta).
  Jos Pulau Wehille ja Banda Acehiin on matkavinkkejä, vinkkejä nähtävyyksiin, ravintolasuosituksia yms, kuulisin tosi mielelläni 🙂

  Like

  • Loistavaa! Pulau Weh on aivan ihana ja viihdyin siellä tosi hyvin 4 viikkoa. Banda Aceh oli jotenkin vähän ahdistava paikka, suosittelen kyllä pitkiä vaatteita, minä sain siellä paljon huuteluita ja “pahoja” katseita vaikka oli pitkät vaatteet päällä ja ajoittain tuntui mukavammalle piilottaa pää huivin alle, vaikka sää olikin tuskaisen kuuma. Moskeijoissa tietenkin peittävät vaatteet ovat must. Voi olla että oma epämukavuus johtui siitä että olin liikkeellä yksin ja olin vähän varpaillani, sillä Pulau Wehillä tapahtui hieman epämiellyttävä välikohtaus paikallisen miehen kanssa. Milloin olet menossa Pulau Wehille? Vinkkejä löytyy vaikka kuinka paljon ja ajattelin että voisin nyt lähiviikkoina kirjoitella enemmänikn blogijuttuja Pulau Wehin reissusta.

   Like

 2. Pulau Weh on ollut mielessä jonkin aikaa. Missä muualla olet käynyt snorklailemassa, jos kohde nousee ehkä jopa elämäsi parhaaksi snorklauspaikaksi?

  Like

  • Australia on tietty ihan omaa luokkaansa vedenalaisen elämän osalta. Indonesiassa Bali-Gili Meno-Gili Trawangan-Gili Air siellä oli jotain pientä kalaa, kilpparia ja patsasta vedessä. Thaikuissa lukuisilla eri saarilla ja Similanilla. Vielä on paljon nähtävää ja koettavaa pinann alla. Onko sulla suositella hyviä snorklauskohteita? Indonsia/Filippiinit? Pulau Weh oli todella positiivinen yllätys! Harmi että vuonna 2004 tsunami tuhosi suurimmalti osalti saaren edessä olevan koralliriutan, mutta edelleen on kyllä nähtävää paljon, lämmin suositus!

   Like

 3. Marrakech jätti hieman samanlaisen vaikutelman tänne. Kallista, huijauksia ja hieman vaivautunut olo kaikkialla liikkuessa. Mahdollisuuksia hienoonkin lomaan tuossa paikassa olisi…

  Like

  • Kyllä just näin. Se on harmi että monella on tämä sama kokemus. Koska hieno kaupunkihan se kyllä on. Tällä hetkellä itselläni on sellainen fiilis etten edes halua antaa kaupungille toista mahdollisuutta, ja harvoin tätä kuulee mun suusta.

   Like

 4. Piti ihan googlettaa missä tuo Pulau Weh on. Vähän liian kaukana meidän kesälomakohteesta Balista. Harmi, koska näyttää hyvältä.

  Like

 5. Olen niin samaa mieltä Gdanskista! Edullinen, helppo ja kiinnostava ❤ Yksi ehdoton kohokohta oli Lontoon Book of Mormon musikaali – suosittelen! Tallinna on aina kiva, kävi siellä kuinka monta kertaa tahansa 🙂 Hyvää Uutta Vuotta!

  Like

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.